Hoppa till huvudinnehåll

Bland myggor, knott och fästingar

Bra att ha mot insekter
Bra att ha mot insekter Bild: Yle/Jyrki Karjalainen smart stuff

Generellt sett är det skönt att vara ute i naturen. Insektsbett kunde man ju dock klara sig utan.

Det är ju inte bara myggor och knott som kan orsaka besvär eller frustration. Fästingar, älgflugor, getingar och bin kan också ställa till det.

Medel som skyddar mot insekter
Medel som skyddar mot insekter Bild: Yle/Jyrki Karjalainen smart stuff

Hjälp finns att få med en mängd olika kemikalier och medel. Spray, lotion, roll on, små servetter att gnida in sig med.

Eller varför inte lite “old school”, som samtidigt ger en skön doft av gammal roddbåt och sätter lite flärd och färg på både tillvaron och kragen. Bland de gamla husmorsknepen finns även överkonsumtion av alkohol eller vitlök. På en vandring är nog vitlök i sådana fall att föredra. Vitlök lär även fungera som utvärtes behandling. Dessutom har du kanske användning av vitlöken i matlagning.

Dofter kan hålla bort insekter
Dofter kan hålla bort insekter Bild: Yle/Jyrki Karjalainen smart stuff

För de mer efterhängsna insekterna finns det pincetter och liknande för att avlägsna krypen. Följ upp hur du reagerar på insektbett. Putsa och håll rent.

Risk för att någon i sällskapet lider av allergier? Det väger inte mycket att ha med antihistaminer, kortisontabletter och liknande. På vandring kan det vara långt till nästa hälsovårdsstation, och ett ofrivilligt besök i ett jordgetingbo kan faktiskt skapa problem, oavsett om man är allergisk eller inte.

En mygga gör ingen sommar
En mygga gör ingen sommar Bild: YLE/Joakim Lax smart stuff

Om vi bortser från olika preparat som skall hålla insekterna ifrån dig så finns det ju några andra knep för att undvika att bli småkrypsföda. Klä dig så att du inte blir stucken. Långärmade skjortor och jackor. Byxor istället för shorts. Du kan också undvika att röra dig i närheten av vattendrag och andra platser som är naturliga habitat för insekter. Du kan ju också välja vilken årstid du beger dig ut i naturen. Grovt räknat kan man väl säga att perioden mellan midsommar och skolstarten är den tid man kan försöka undvika. Å andra sidan är det ju just då som de flesta har ledigt och kan bege sig ut i naturen. Vad gör man?