Hoppa till huvudinnehåll

Därför ska du äta mindre kött

Grönsaker och rå köttfärs.
Köttfärs av nöt. Blanda i rotfrukter eller andra vegetariska produkter, och du får en klimatsmartare och hälsosammare måltid. Grönsaker och rå köttfärs. Bild: YLE / Maria Wasström / Rolf Granqvist köttkonsumtion

Samtidigt som FN:s klimatpanel slår fast att vi måste minska på vår köttkonsumtion börjar den köttfria veckan i Finland. Men varför ska just du äta mindre kött?

I dag börjar den köttfria veckan. Det är ett evenemang som kom till efter den senaste slaktskandalen. Närmare 6000 personer har anmält sig till evenemanget på Facebook, och det går alltså ut på att äta vegetarisk mat hela veckan.

Samtidigt som vi har den köttfria veckan slår FN:s klimatpanel IPCC fast att västvärlden, alltså du och jag, måste äta mindre kött om vi ska nå klimatmålen.

Ett viktigt klimatmål är att uppvärmningen av vår planet inte får gå över två grader. Det betyder att vi år 2050 inte får släppa ut mer än två ton koldioxid per person och år. Det betyder i sin tur att vi inte kan fortsätta äta kött på samma sätt. Det går helt enkelt inte att kombinera. Vill vi fortsätta äta kött på precis samma sätt måste vi i stället ta bort något annat, som till exempel flygtrafik, och det kommer knappast att hända.

Varför måste vi egentligen minska på vår köttkonsumtion? Här får ni några orsaker.

ORSAK 1: MILJÖ

Livsmedelsproduktionen står för nästan en fjärdedel av alla utsläpp av växthusgaser. Den största delen (80 – 85 procent) kommer från odling och uppfödning. När vi brukar jorden frigörs lustgas, och när korna rapar och fiser frigörs metangas. Båda gaserna är kraftiga växthusgaser.

Jordbruksmaskiner släpper också ut avgaser och när man hugger ner skog för att få fram mer odlingsmark frigörs en massa koldioxid.

Kor på bete på en äng.
En vacker vy, ända tills du tar på dig metangasbrillorna. Kor på bete på en äng. Bild: Stokpic/Creative Commons grönbete

Också transporter och förpackningar bidrar till utsläppen.

Det går också åt stora mängder energi till att producera konstgödslet som används i modern industriell matproduktion.

En annan orsak till att kött är en sådan stor miljöbov är för att det krävs väldigt mycket energi för väldigt lite produkt. Det krävs alltså väldigt mycket foder (odlingsmark) för väldigt lite kött. Det produceras enormt mycket sojabönor i världen i dag, men den största delen av bönorna går till foder. Det här betyder alltså att vi tar en massa mat, lägger det genom en process, och ut kommer en mycket mindre mängd mat. Det låter ju inte så logiskt.

Alla djur kräver ändå inte lika mycket foder. Nötkött är värst och kyckling är bäst. Hönor kräver inte lika mycket foder och släpper heller inte ifrån sig lika mycket gaser.

Att äta mindre mängd kött är alltså ett enkelt sätt att hjälpa miljön. Och varför vill vi hjälpa miljön? Jo, för det blir bara varmare och varmare på vår jord. Det innebär bland annat att havsytan stiger och vi får fler naturkatastrofer. Folk kan tvingas lämna sina hem eftersom vissa platser blir obeboeliga. I Finland får vi mindre snö och mer regn (även på sommaren). Stiger temperaturen med mer än två grader blir jorden varmare än den varit på flera miljoner år.

Fastän två grader låter som en droppe i havet kan det innebära stora och ödesdigra förändringar för jorden och dess befolkning.

ORSAK 2: EKONOMI

Här gäller samma sak som vi redan fått läsa mycket om när det kommer till klädkonsumtion: köp färre plagg och av bättre kvalitet.

Om du minskar på köttkonsumtionen kan du i stället köpa bättre kött som är producerat på ett mer hållbart sätt, som dessutom är snällare mot djuren. Vi pratar alltså om närproducerat och ekologiskt.

Om du drygar ut köttfärsen med grönsaker eller sojakross räcker det där köttpaketet mycket längre. Ett paket sojakross kostar runt tre euro och räcker en evighet! Dessutom smakar det nästan som kött om man kryddar det rätt. Prova dig fram till din egen favoritkryddkombination.

ORSAK 3: HÄLSA

För två veckor sedan varnade Världshälsoorganisationen WHO för att processat kött kan vara cancerframkallande, i likhet med tobak och asbest.

En hälsosam tallrik mat, enligt Folkhälsan. Bild: Folkhälsan hälsosam

Enligt det internationella cancerforskningsinstitutet IARC, som hör till WHO, framkallar korv och skinka cancer i ändtarmen. Det är sannolikt att också rött kött, det vill säga nöt-, får- och griskött, är cancerframkallande.

Processat kött är kött som har rökts, behandlats med nitrit eller konserverats på något annat sätt. Hit räknas exempelvis korv, bacon, rökt skinka och salami. Produkter som de här innehåller dessutom ofta mycket salt och mättat fett, så att dra ner på dem minskar därför också risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

WHO rekommenderar att vi inte ska äta mer än 500 gram rött kött och charkuterier i veckan. Det innebär ungefär fyra köttmåltider i veckan, eller så kan du äta oftare, men i mindre mängd. För att äta en mindre mängd kan du dryga ut maten med till exempel linser, bönor eller rotfrukter.

ORSAK 4: DITT SAMVETE

För två veckor sedan spred sig videomaterial från slakterier och gårdar som helt tydligt visar upp djurplågeri. Djurplågeriet sker inte på alla gårdar eller slakterier, men det sker.

Man pratar om att saker ska ändras och att övervakningen ska förbättras, men sådant tar tid. Det är en superstor industri som ska förändras i grunden, och det görs inte över en natt. Bättre djurskydd innebär oftast högre kostnader, och det är inte alla som har möjlighet till det.

Fastän gården behandlar djuren väl kanske slakteriet sedan plågar djuret in i det sista. Ifall du inte vill vara med och säga: det här är okej, fortsätt som förr, så kan du visa din ståndpunkt genom att skära ner på köttkonsumtionen.

ORSAK 5: DET ÄR INTE SÅ SVÅRT!

Genom att byta ut nötköttet i din hamburgare till kyckling eller fisk minskar du på ditt ekologiska fotavtryck. Tidningen Dagens nyheter räknar ut att en burgare av nötkött släpper ut ungefär 3 kilo koldioxid. Byter du ut nötköttet mot fisk eller kyckling blir utsläppen cirka 0,6 kilo. En betydande mängd alltså. Och ett enkelt val.

Pommes frites, vita bönor och vegetarisk korv.
Pommes, vita bönor och ... vegekorv! Pommes frites, vita bönor och vegetarisk korv. Bild: CC / Ewan Munro veggokorv

Förutom att dryga ut kötträtter med grönsaker är det också bra att våga testa nya recept. Det finns sjukt många nya och snygga vegetariska och veganska kokböcker med både enkla och mer krångliga recept. Det finns dessutom både tidningar och bloggar som koncentrerar sig enbart på fina vegetariska recept.

Affärshyllorna fylls också på med allt fler vegetariska produkter så att hitta dem är inte längre speciellt svårt. En ganska ny produkt här i Finland är seitan. Sjukt gott och gjort av glutenmjöl. Det är alltså en spannmålsprodukt, som i princip smakar helt som kött. Du kan köpa färdig seitan, eller göra själv där hemma.

Här kan du kolla in fler sköna vegotips.

Nyligen publicerat - X3M