Hoppa till huvudinnehåll

I Berlin snubblar man över nazisternas offer

Stolperstein
"Snubbelsten" på Karl-Marx-Str. 58 i Berlin-Neukölln Stolperstein Bild: Yle/Peter Lüttge kristallnatten

Snubbelstenar (ty. Stolpersteine) kallar upphovsmannen Gunter Demnig gatstenarna gjorda i mässing. Sedan 1994 placerar han stenarna framför husen där nazisternas offer bodde innan de deporterades.

På varje sten kan man läsa offrets namn, när och vart personen fördes bort och när och var hon dog. Här nedan ser du ett exempel:

Stolperstein
"Snubbelsten" på Donaustr. 115 i Berlin-Neukölln Stolperstein Bild: Yle/Peter Lüttge kristallnatten
Stolperstein
Huset där Regina Löder tog sitt liv den 4 mars 1943 Stolperstein Bild: Yle/Peter Lüttge kristallnatten

Snubbelstenarna är ett effektivt sätt att bli påmind om vad som hände mellan 1933 och 1945. Man verkligen snubblar över dem. Och i och med att de har lagts framför husen personerna verkligen bodde i blir det hela kusligt konkret.

Jag tittar på dörren. Blicken glider uppför fasaden. Jag föreställer mig människorna i sina lägenheter. Både då och nu. Jag känner själv ångesten krypa på. Tänk om jag skulle ha suttit vid köksbordet när stöveltrampen ekade i trapphuset. När SS-männen knackade på dörren.

Samtidigt tänker jag på dem som nu bor i lägenheterna som var hem för familjer som gick ett grymt öde till mötes. Och hoppas att de nya invånarna får leva där i fred. För alltid.

Inte bara judar

De flesta som mördades var förstås judar. Men också romer, politiska motståndare till nazismen, präster, homosexuella och eutanasioffer som fördrevs eller förintades av nazisterna hedras med en snubbelsten.

Snubbelstenarna har blivit ett gigantiskt projekt. Gunter Demnig har till dags dato placerat ut 45.000 stenar i 17 europeiska länder. Bl.a. i Norge och Danmark.

Konstnären Gunter Demnig med en så kallad stolpersteine i handen.
Initiativtagaren Gunter Demnig Konstnären Gunter Demnig med en så kallad stolpersteine i handen. Bild: Raimond Spekking gunter demnig

Du kan följa med Gunter Demnigs resor genom att titta på webbplatsen av hans projekt Stolpersteine.

Projektets officiella webbplats kompletteras ofta genom de olika orternas egna webbplatser. Många av dem otroligt välgjorda. Ett utmärkt exempel är Stolpersteine in Berlin.

Konstnären Gunter Demnig lägger så kallad stolpersteine. Stolpersteine är en minnesplatta med ett namn på en person som förintats av nazisterna.
Gunter Demnig i aktion Konstnären Gunter Demnig lägger så kallad stolpersteine. Stolpersteine är en minnesplatta med ett namn på en person som förintats av nazisterna. Bild: Creative Commons/JwH gunter demnig

Tänk vad en enda människa kan åstadkomma!

Läs också