Hoppa till huvudinnehåll

"Kustösterbotten behöver Vasa centralsjukhus"

Maria Tolppanen
Maria Tolppanen (Sannf) kan inte tro att Vasa centralsjukhus skulle förlora jourstatusen. Maria Tolppanen Bild: YLE/Marit Lindqvist maria tolppanen

Det kan inte vara sant. Det säger riksdagsledamoten Maria Tolppanen (Sannf) från Vasa om att Vasa centralsjukhus kan förlora statusen som fullskaligt joursjukhus.

I och med vårdreformen minskar de jourhavande sjukhusen i antal från 19 till 12. Yle har fått tag på en karta över de sjukhus som ska ha fullskalig jour också i fortsättningen.

Enligt kartan förlorar centralsjukhusen i Vasa och Karleby statusen som fullskaliga joursjukhus.

- Det är så många som pratar svenska i Kustösterbotten. Vi behöver ett sjukhus där man kan få hjälp på sitt modersmål. Det måste vi ha och jag kan inte tro att det här stämmer, säger Tolppanen.

Behöver sjukhus i både Vasa och Seinäjoki

Tolppanen har varken sett eller hört uppgifterna om att Vasa centralsjukhus inte skulle vara ett av de tolv sjukhus som får behålla fullskalig jour.

- Det här området är så stort att vi behöver centralsjukhusen i både Vasa och Seinäjoki. Det fungerar inte att vi alla ska åka till Seinäjoki.

Tolppanen säger också att hon ska jobba för att Vasa centralsjukhus bibehåller sin fullskaliga jour.

Riksdagsledamot Susanna Koski (Saml) från Vasa har inget att säga i det här skedet. Hon har hört om saken i nyheterna men vill inte kommentera innan regeringen hållit sitt pressinfo klockan 13 i dag måndag.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten