Hoppa till huvudinnehåll

Mängden växthusgaser i atmosfären slår rekord igen

Cyklonen Chapala som slog till mot Jemen i november 2015
Jemen har drabbats av två cykloner på kort tid. Det är mycket ovanligt i regionen. Cyklonen Chapala som slog till mot Jemen i november 2015 Bild: EPA cyklon

Mängden växthusgaser i atmosfären var rekordhög år 2014, meddelar meteorologiska världsorganisationen WMO.

Koldioxid, som är den vanligaste växthusgasen – har nått nya rekord i atmosfären varje år sedan år 1984. Det var det första året man kunde samla pålitliga uppgifter.

- Varje år säger vi att tiden håller på att ta slut. Vi måste göra något nu för att skära ner utsläppen om vi ska kunna hålla temperaturerna på en hanterbar nivå, säger generalsekreteraren för WMO Michel Jarraud.

Mängden koldioxid i luften var i medeltal 397,7 ppm (delar per miljon) år 2014 men gick också över 400 ppm på norra halvklotet i början av 2014 och globalt i början av 2015. Den säkra gränsen för koldioxid i atmosfären anses vara 350 ppm.

- 400 ppm kommer snart att vara realitet. Det betyder varmare temperaturer, mer extrema väderfenomen som hetta och översvämningar, smältande is och stigande havsnivåer och surare hav. Det händer nu och vi ger oss in på ett okänt område i oroväckande hastighet, säger Jarraud.

Världen blir farligare för kommande generationer

Nivåerna av de två viktigaste växthusgaserna efter koldioxid, metan och dikväveoxid, eller lustgas, ökade också fortare än på tio år.

FN:s klimatpanel uppskattar att nivåerna på alla tre gaser är de högsta på 800 000 år.

Om ett par veckor kommer ledare från 190 länder att samlas i Paris för ett möte där man hoppas nå nya klimatmål inom FN.

Mer än 150 länder, ledda av USA och Kina, som står för största delen av alla utsläpp, har lagt fram en plan för att begränsa utsläppen efter 2020. Men de nuvarande planerna räcker inte för att få ner utsläppen tillräckligt för att begränsa uppvärmningen till två grader jämfört med nivåerna före industrialiseringen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes