Hoppa till huvudinnehåll

Nya telefoner lockar människor till bedrägeri

Kvinna håller i telefon
Konsumenters gamla Appletelefoner går ofta sönder lägligt då en ny version lanseras. Kvinna håller i telefon Bild: Creative Commons / Jan Vašek smarttelefon

Bara fantasin sätter gränser när människor försöker lura till sig pengar från försäkringsbolag, säger en expert.

Varje gång Apple kommer ut med en ny Iphone får försäkringsbolag in många anmälningar om att gamla telefoner har gått sönder. Misstänkt många, säger Risto Karhunen, direktör vid Finansbranschens centralförbund med ansvar för säkerhetsfrågor. Han menar att människor försöker lura till sig pengar för sin gamla telefon för att uppgradera modell.

Ibland kan människor till och med stympa sig själva för pengar.― Risto Karhunen

- Det här Iphone-fenomenet har varit känt i flera år och sker i flera länder. Det är synd att människor avsiktligen börjar förstöra sina telefoner för att få ersättning för dem, säger han.

Det finns ingen exakt statiskt över anmälningarna, men Risto säger att det går att se en tydlig uppgång när en ny modell lanseras. Fenomenet gäller specifikt för Appletelefoner.

Om telefonen råkar gå sönder i lanseringstider behöver man ändå inte vara rädd för att kontakta sitt försäkringsbolag, säger Risto.

- De flesta försäkringskunder är ärliga.

Oärliga motorcyklister

Det är inte bara bedrägeri med Appletelefoner som följer ett visst mönster.

Att tända eld på saker är inte heller helt ovanligt.

- På hösten är det många motorcyklister som säger att deras fordon varit med i en olycka. De försöker få försäkringsbolaget att betala för en eventuell reparation av motorcykeln, fast de egentligen själva borde betala.

På våren händer det att personer med snöskoter gör samma sak. Ungefär 5–10 procent av alla skadeanmälningarna är suspekta, berättar Risto.

Skada sig själv för pengar

När det kommer till sätt att lura försäkringsbolag på pengar är människor väldigt uppfinningsrika. Försöken kan vara både absurda och tragiska, säger Risto.

- Ibland kan människor till och med stympa sig själva för pengar.

Det vanligaste är enligt Risto att överdriva hur mycket ens skadade föremål egentligen är värt.

- Men också det här är ett brott.

Att tända eld på saker är inte heller helt ovanligt, säger han. Han påpekar att då någon begår försäkringsbedrägeri är det ändå de andra kunderna som får stå för kalaset.

- Försäkringsbolagen måste höja sina priser för att ta igen det de förlorar.

Yle Uutiset var först ute med nyheten.