Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten har landets bästa yrkesutbildare

Yrkesskolan Optima och Yrkesakademin i Österbotten kan stoltsera med första respektive andra plats i den nationella jämförelsen. En av nycklarna till framgången är samarbetet med regionens företag.

Yrkesskolan Optima är bäst i landet för sjätte året i rad. För Yrkesakademin är det här tredje andraplatsen i rad.

I bedömningen av yrkesutbildarna ser man bland annat på hur stor del av de utexaminerade som fått jobb, hur stor del som avklarar sina studier inom utsatt tid och hur många som fortsätter studera efter sin examen.

Dessutom beaktas hur stor del av lärarna som är behöriga och också vilka åtgärder skolan vidtar för att utveckla personalen.

Fungerande samarbete med företagen

På Optima i Jakobstad är man på det klara med vad som ligger bakom succén.

Rektor Max Gripenberg och direktör Rabbe Ede.
Max Gripenberg och Rabbe Ede. Rektor Max Gripenberg och direktör Rabbe Ede. Bild: Yle/Joni Kyheröinen yrkesskolan optima

- Det finns många faktorer. Men vi vill lyfta fram det tydliga samarbetet med näringslivet och företagen. Det är otroligt viktigt för oss, säger direktör Rabbe Ede.

- Vi har duktiga ungdomar med ett klart mål. Och föräldrarna är engagerade och måna om att ungdomarna ska lyckas med sin utbildning, säger rektor Max Gripenberg.

Många av de studerande stannar också kvar i regionen efter sin examen.

Det att man är trogen regionen gäller också när man söker studieplats. Optima fångar upp studerande i Jakobstad med omnejd och Yrkesakademin lockar ungdomar från Vasa med omnejd.

Vill fortsätta på egen hand

Det här tillsammans med de goda resultaten ser både Optima och Yrkesakademin som ett klart argument för att det också framöver ska finnas två utbildare i Svenska Österbotten.

En fusion har tidigare varit på tapeten. I januari föreslog den svenska yrkesutbildningens utredningsman Ole Norrback att Optima och Yrkesakademin i Österbotten skulle gå samman.

- Det är inte aktuellt. Vi jobbar vidare på båda hållen och med det kommer vi att klara oss också i framtiden, säger Rabbe Ede.

Campus Kungsgården i Vasa.
Campus Kungsgården i Vasa. Campus Kungsgården i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen campus kungsgården

- Det är klart att vi har utmaningar framför oss. Hur siffrorna utvecklas framöver, det är en annan sak. Men under de närmaste åren fungerar det nog bra så här, säger Maria Slotte, rektor på Yrkesakademin i Österbotten.

- Det vi vet idag är att vi fortsätter som tidigare, säger Ulrica Karp, direktör på SÖFUK som upprätthåller YA i Österbotten.

Det finns ett visst samarbete mellan de båda skolorna. Ledningen möts ett flertal gånger per år.

Små undervisningsgrupper

Utöver ett gott samarbete med företagen, tror Ulrica Karp på SÖFUK att en bidragande orsak till det fina resultatet är små undervisningsgrupper.

Johannes Gröndahl och Minela Vajzovic i Yrkesakademins kök.
Kockstuderande på Yrkesakademin. Johannes Gröndahl och Minela Vajzovic i Yrkesakademins kök. Bild: Yle/Joni Kyheröinen minela vajzovic

- Den här bredden vi har inom utbildningen i Svenska Österbotten gör att vi har ganska små grupper. Det kostar visserligen. Men det gör att individerna blir sedda.

En av dessa individer är Benjamin Lindqvist som studerar till husbyggare på Optima.

- Det är väldigt intressant och vi har bra lärare. Det är mångsidigt, säger Lindqvist, som har planer på att fortsätta på yrkeshögskolenivå efter sin examen.

Benjamin Lindqvist är nöjd med undervisning på Optima.
Benjamin Lindqvist. Benjamin Lindqvist är nöjd med undervisning på Optima. Bild: Yle/Joni Kyheröinen benjamin lindqvist

Just kopplingen mellan andra och tredje stadiet är något som kan utvecklas, anser Ulrica Karp. SÖFUK är delägare i Yrkeshögskolan Novia.

- Där kan vi bli bättre på att slussa våra studerande vidare till tredje stadiet, säger Karp.

Optima vill fortsätta vara bäst

Optima har nu hållit första platsen i sex års tid. Målet är givetvis att fortsätta på samma spår.

Rabbe Ede ger personalen en stor eloge.

Vad måste ni göra för att vara nummer ett också i framtiden?

- Förväntningarna på oss ökar hela tiden. Det är väldigt viktigt att vi lyckas motivera personalen och att vi har resurser för att hänga med i utvecklingen, säger Ede.

Yrkesutbildarnas nationella ranking har direkt inverkan på hur stor finansiering skolan får från staten.

Optima och YA är bäst av landets 47 stora utbildningsanordnare.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten