Hoppa till huvudinnehåll

Sticka Strömsövantar

Lee lät sig inspireras av snickarglädjen på Strömsövillans veranda och skapade ett eget vantmönster. Följ beskrivningen nedan och sticka själv ett par Strömsövantar!

Du behöver;
strumpstickor stl 3 och 4
Yllegarn i rött och vitt (jag använde Drops Karisma) Ett nystan med 50g (100 m) av vardera färgen räcker till ett par vantar.

Vantens storlek är dam, ungefär handskstorlek 7 (beror förstås på ditt eget handlag och val av garn), färdiga vantens bredd 9,5cm, total längd inklusive mudd 26,5cm. 23 varv med 23 m slätstickning =10x10 cm. Stickar du hårdare än så behöver du kanske lägga till några maskor i mönstret för att det inte ska bli en barnvante. Kontrollera din egen stickfasthet innan du börjar. Observera att stickfastheten är en helt annan när man stickar mönster än när man stickar med en enda färg. För att vara säker på din stickfasthet behöver du därför göra en provlapp med mönsterstickning i det garn du tänker använda och anpassa stickorna efter det.

förkortningar:
m = maska
v = varv
r =rät maska
a = avig maska
ödhpt = lyft 1 m, 1 r, drag den lyfta maskan över den stickade.

Följ mönsterdiagrammet som kan printas ut här för vantens ovansida.
Stickmönster
Vantens baksida/ innansida stickas varannan maska röd och vit och vartannat varv börjas med motsatt färg.

Höger vante.
Lägg upp maskor på dubbla strumpstickor stl 3, 42m med rött garn.
Fördela maskorna på 4 stickor med 10m på 1:a och 3:e stickan och 11m på 2:a och 4:e stickan.
Sticka resårstickkning 1 r 1 a enligt följande: 4 varv rött, 2 varv vitt - upprepa 2 ggr. Så att du får totalt 3 vita ränder. Sticka ytterligare 4 v rött.
Byt till stickor stl 4 och sticka 2 varv slätstickning med rött.

Nu börjar mönsterstickning enligt diagrammet. Obeservera att det ibland blir långa hopp mellan färgbytena, här är det extra viktigt att båda trådarna löper med hela tiden när du stickar så att du snurrar den extra tråden runt den tråd du stickar med före varannan maska så att garnet inte drar sig konstigt. Sticka mönster enligt diagrammet på de två första stickorna, det som blir ovansidan och på tredje och fjärde stickan stickas varannan maska röd och vit med start med motsatt färg vartannat varv. När slätstickningen mäter 5 1/2 cm markerar man tummen. För mig blev detta på slätstickningsvarv 11 (alltså med de två röda varven innan mönsterstickningen inräknade), men prova vanten så att tummen kommer på rätt ställe för dig. Sticka med avvikande färg över de 7 första maskorna på 3:e stickan. sätt tillbaka maskorna på vänster sticka och sticka dem igen men enligt mönstret på vantens innansida (varannan m röd och vit). Fortsätt sticka t o m varv 35 av mönstret. Då minskas enligt följande; sticka 1 r, 2 r tills, 15m mönsterstickning enligt diagram, 1 ödhpt, 2 r, 2 r tills, 15 m mönsterstickning 1 ödhpt, 1 r. Fortsätt minska på detta sätt varje varv 8ggr och drag sedan garnet genom de sista maskorna och fäst. Maskantalet minskar alltså med 4 för varje varv.

Tummen.
Dra bort den extra tråden som markerar tummens plats och plocka upp maskorna. Lägg upp två nya maskor i vardera sidan och fördela maskorna på tre stickor. Kontrollera tummens storlek genom att prova vanten, är den för stor räcker det med en maska i vardera kanten. Sticka mönsterstickning som tidigare med varannan röd och varannan vit tills tummen mäter 6 cm (eller så lång den behöver vara för att passa din hand). Sticka sedan ihop två maskor åt gången varvet ut och dra sedan tråden genom de resterande maskorna. Fäst trådarna.

Andra vanten
Vänster vante stickas likadant men markering för tummen görs på de 7 sista maskorna på fjärde stickan.

Här nedanför finns länk till kommentarer och fler bilder på olika Strömsövantar från några av alla som testade Lees mönster innan publiceringen.

vantar
Strömsövantarna vantar Bild: YLE/Strömsö strömsövanten

Mer från programmet

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Kålrotspasta

  Kamouflera kålroten till smakrik spaghetti.

  Kålrot är en smaklig, näringsrik och billig rotsak som vi gärna kunde använda mer. Vi kamouflerar den till spaghetti och blandar ut den med vanlig pasta vilket gör kålroten väldigt mild i smaken och med vår goda kantarell- och baconsås till är den rent fantastisk.

 • Skedkrona

  Återanvänd skedar i festlig kandelaber.

  Sedan liten har jag beundrat de stora ljuskronorna som hänger i våra kyrkor. Våra vanliga matskedar har den perfekta formen för att på ett enkelt sätt skapa en egen ljuskrona, modell mindre!

 • Sy en trasmatta av jeans

  Återanvänd textiler och gör en matta utan vävstol.

  Så här kan du sy en matta av gamla kläder och annan lump.

 • Ketchup - såsernas sås

  "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

  Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

 • Senap - en exklusiv krydda

  om senap

  Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

 • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

  Marije Vogelzang är världens första eating designer.

  Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

 • Framtiden blir grå och fylld med luft

  "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

  När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

 • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

  Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

  Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

 • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

  Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

  Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

 • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

  Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

  Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid