Hoppa till huvudinnehåll

Sticka Strömsövantar

Lee lät sig inspireras av snickarglädjen på Strömsövillans veranda och skapade ett eget vantmönster. Följ beskrivningen nedan och sticka själv ett par Strömsövantar!

Du behöver;
strumpstickor stl 3 och 4
Yllegarn i rött och vitt (jag använde Drops Karisma) Ett nystan med 50g (100 m) av vardera färgen räcker till ett par vantar.

Vantens storlek är dam, ungefär handskstorlek 7 (beror förstås på ditt eget handlag och val av garn), färdiga vantens bredd 9,5cm, total längd inklusive mudd 26,5cm. 23 varv med 23 m slätstickning =10x10 cm. Stickar du hårdare än så behöver du kanske lägga till några maskor i mönstret för att det inte ska bli en barnvante. Kontrollera din egen stickfasthet innan du börjar. Observera att stickfastheten är en helt annan när man stickar mönster än när man stickar med en enda färg. För att vara säker på din stickfasthet behöver du därför göra en provlapp med mönsterstickning i det garn du tänker använda och anpassa stickorna efter det.

förkortningar:
m = maska
v = varv
r =rät maska
a = avig maska
ödhpt = lyft 1 m, 1 r, drag den lyfta maskan över den stickade.

Följ mönsterdiagrammet som kan printas ut här för vantens ovansida.
Stickmönster
Vantens baksida/ innansida stickas varannan maska röd och vit och vartannat varv börjas med motsatt färg.

Höger vante.
Lägg upp maskor på dubbla strumpstickor stl 3, 42m med rött garn.
Fördela maskorna på 4 stickor med 10m på 1:a och 3:e stickan och 11m på 2:a och 4:e stickan.
Sticka resårstickkning 1 r 1 a enligt följande: 4 varv rött, 2 varv vitt - upprepa 2 ggr. Så att du får totalt 3 vita ränder. Sticka ytterligare 4 v rött.
Byt till stickor stl 4 och sticka 2 varv slätstickning med rött.

Nu börjar mönsterstickning enligt diagrammet. Obeservera att det ibland blir långa hopp mellan färgbytena, här är det extra viktigt att båda trådarna löper med hela tiden när du stickar så att du snurrar den extra tråden runt den tråd du stickar med före varannan maska så att garnet inte drar sig konstigt. Sticka mönster enligt diagrammet på de två första stickorna, det som blir ovansidan och på tredje och fjärde stickan stickas varannan maska röd och vit med start med motsatt färg vartannat varv. När slätstickningen mäter 5 1/2 cm markerar man tummen. För mig blev detta på slätstickningsvarv 11 (alltså med de två röda varven innan mönsterstickningen inräknade), men prova vanten så att tummen kommer på rätt ställe för dig. Sticka med avvikande färg över de 7 första maskorna på 3:e stickan. sätt tillbaka maskorna på vänster sticka och sticka dem igen men enligt mönstret på vantens innansida (varannan m röd och vit). Fortsätt sticka t o m varv 35 av mönstret. Då minskas enligt följande; sticka 1 r, 2 r tills, 15m mönsterstickning enligt diagram, 1 ödhpt, 2 r, 2 r tills, 15 m mönsterstickning 1 ödhpt, 1 r. Fortsätt minska på detta sätt varje varv 8ggr och drag sedan garnet genom de sista maskorna och fäst. Maskantalet minskar alltså med 4 för varje varv.

Tummen.
Dra bort den extra tråden som markerar tummens plats och plocka upp maskorna. Lägg upp två nya maskor i vardera sidan och fördela maskorna på tre stickor. Kontrollera tummens storlek genom att prova vanten, är den för stor räcker det med en maska i vardera kanten. Sticka mönsterstickning som tidigare med varannan röd och varannan vit tills tummen mäter 6 cm (eller så lång den behöver vara för att passa din hand). Sticka sedan ihop två maskor åt gången varvet ut och dra sedan tråden genom de resterande maskorna. Fäst trådarna.

Andra vanten
Vänster vante stickas likadant men markering för tummen görs på de 7 sista maskorna på fjärde stickan.

Här nedanför finns länk till kommentarer och fler bilder på olika Strömsövantar från några av alla som testade Lees mönster innan publiceringen.

vantar
Strömsövantarna vantar Bild: YLE/Strömsö strömsövanten

Mer från programmet

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö