Hoppa till huvudinnehåll

Sticka strömsövantar med snickarglädje

Lee lät sig inspireras av snickarglädjen på Strömsövillans veranda och skapade ett eget vantmönster. Följ beskrivningen nedan och sticka själv ett par Strömsövantar.

Jag stickade med strumpstickor stl 3 och 4. Garnet jag använde var
yllegarn i rött och vitt (Drops Karisma). Ett nystan (50 g) av vardera färgen räcker till ett par vantar.

Vanten är i damstorlek, ungefär handskstorlek 7 (beror förstås på ditt eget handlag och val av garn). Den färdiga vantens bredd är 9,5cm. Vantens totala längd inklusive mudd är 26,5cm.

Kontrollera din egen stickfasthet innan du börjar

Observera att stickfastheten är en helt annan när man stickar mönster än när man stickar med en enda färg. För att vara säker på din stickfasthet behöver du därför göra en provlapp med mönsterstickning i det garn du tänker använda och anpassa stickorna efter det.

För att den här vanten skall bli optimal kan du testa att sticka 23 varv med 23 m slätstickning och då borde testlappen bli 10x10 cm.

Stickar du lite hårdare behöver du kanske lägga till några maskor i mönstret för att det inte ska bli en barnvante.

Förkortningar:
m = maska
v = varv
r =rät maska
a = avig maska
ödhpt = lyft 1 m, 1 r, drag den lyfta maskan över den stickade.

Följ mönsterdiagrammet som kan printas ut här för vantens ovansida.
Stickmönster
Vantens baksida/ innansida stickas varannan maska röd och vit och vartannat varv börjas med motsatt färg.

Höger vante

Starten:

 1. Lägg upp maskor på dubbla strumpstickor stl 3, 42m med rött garn.
 2. Fördela maskorna på 4 stickor med 10m på 1:a och 3:e stickan och 11m på 2:a och 4:e stickan.
 3. Sticka resårstickkning 1 r 1 a enligt följande: 4 varv rött, 2 varv vitt - upprepa 2 ggr. Så att du får totalt 3 vita ränder. Sticka ytterligare 4 v rött.
 4. Byt till stickor stl 4 och sticka 2 varv slätstickning med rött.
 5. Mönstret:

  Nu börjar mönsterstickning enligt diagrammet. Obeservera att det ibland blir långa hopp mellan färgbytena. Det är extra viktigt att båda trådarna löper med hela tiden när du stickar. Vrid trådarna vid varannan maska så att det inte blir för långa hopp och så att garnet inte drar sig konstigt.

  Sticka mönster enligt diagrammet på de två första stickorna, det som blir ovansidan och på tredje och fjärde stickan stickas varannan maska röd och vit med start med motsatt färg vartannat varv.

  När slätstickningen mäter 5 1/2 cm markerar man tummen. För mig blev detta på slätstickningsvarv 11 (alltså med de två röda varven innan mönsterstickningen inräknade). Prova vanten så att tummen kommer på rätt ställe för dig.

  Sticka med avvikande färg över de 7 första maskorna på 3:e stickan, sätt tillbaka maskorna på vänster sticka och sticka dem igen men enligt mönstret på vantens innansida (varannan m röd och vit).

  Fortsätt sticka t.o.m. varv 35 av mönstret. Då minskas enligt följande; sticka 1 r, 2 r tills, 15 m mönsterstickning enligt diagram, 1 ödhpt, 2 r, 2 r tills, 15 m mönsterstickning 1 ödhpt, 1 r. Fortsätt minska på detta sätt varje varv 8 ggr och drag sedan garnet genom de sista maskorna och fäst. Maskantalet minskar alltså med 4 för varje varv.

  Tummen

  Dra bort tråden som markerar tummens plats och plocka upp maskorna. Lägg upp två nya maskor i vardera sidan och fördela maskorna på tre stickor.

  Kontrollera tummens storlek genom att prova vanten, är den för stor räcker det med en maska i vardera kanten.

  Sticka mönsterstickning som tidigare med varannan röd och varannan vit tills tummen mäter 6 cm (eller så lång den behöver vara för att passa din hand).

  Sticka sedan ihop två maskor åt gången varvet ut och dra sedan tråden genom de resterande maskorna och fäst trådarna.

  Andra vanten

  Vänster vante stickas likadant men markering för tummen görs på de 7 sista maskorna på fjärde stickan.

  Här nedanför finns länk till kommentarer och fler bilder på olika Strömsövantar från några som testat Lees mönster.

  vantar
  Strömsövantarna vantar Bild: YLE/Strömsö strömsövanten

Mer från programmet

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin 1/2 citronsaft

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

 • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

  Proteinerna får du på köpet.

  Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.