Hoppa till huvudinnehåll

"Vi får gå en icke önskvärd kamp om Borgå sjukhus"

Björn Sundqvist, ordförande för äldrerådet i Borgå
Arkivbild. Björn Sundqvist, ordförande för äldrerådet i Borgå Bild: Yle/Sune Bergström ordförande för äldrerådtet i borgå,ordförande

Det kan hända att social- och hälsovårdsreformen slår hårt mot Borgå. Både sjukhuset och staden måste ta sig en funderare befarar Björn Sundqvist (SFP).

Det blir ingen lätt match att hålla liv i sjukhuset i Borgå när social- och hälsovårdsreformen träder i kraft. Det tror en orolig Björn Sundqvist, vice ordförande i stadens social- och hälsovårdsnämnd.

- Med vårt korta avstånd till Helsingfors så kan det hända att vi får gå en icke önskvärd kamp om Borgå sjukhus.

Nu spekuleras det kring om det går så att förlossningsavdelningen stängs och jourverksamheten skärs ner. I så fall blir sjukhuset mycket begränsat.

- Då måste man ju fråga sig hur det ska se ut på längre sikt?

Vad har staden för roll?

Sundqvist är fundersam också gällande vad det här kommer att betyda för Borgå stad, när en stor del av stadens uppgifter plötsligt förs över på en annan instans.

- Social- och hälsovården tar nästan hälften av stadens budget, om det tas bort så blir det ju nästan ingenting kvar i kommunerna.

I och med reformen ska det bildas fullmäktigen som fattar beslut om social- och hälsovården, kommunerna kan alltså inte längre själva påverka detta. Hur det går när beslutsfattarna sitter på en ort och kunderna på en annan är också en fråga som förundrar Björn Sundqvist.

- Nog är det ju väldigt svårt att fatta beslut på den nivån. Jag tycker det är praktiskt taget omöjligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland