Hoppa till huvudinnehåll

Åboskolas trafikjippo blev succé på Facebook

Vad ser egentligen en lastbilschaufför? Under Sirkkala skolas årliga trafikjippo fick eleverna i år lära sig om lastbilens döda vinklar. Nu har nästan en halv miljon sett videoklippet från förarhytten.

På fredag morgon körde Fredrik Blomqvist in sin lastbil på Sirkkala skolas gård får att delta i trafikjippot. Tanken var att barnen skulle få upptäcka hur begränsad sikten är från förarhytten och lära sig hur de tryggt kan röra sig nära en lastbil.

Yle Åboland var på plats och filmade under jippot. På måndag hade videoklippet som demonstrerar lastbilars döda vinkel nått en dryg miljon människor på Facebook och samlat över 448 000 visningar!

Videoklippet har delats 7200 gånger. Många av dem som velat dela videon är själva chaufförer. Blomqvist, som är vd för transportföretaget Powder-Trans, säger att kolleger i branschen är nöjda med att det här tas upp.

- Ofta tror människor att då det sett lastbilen har lastbilschauffören sett dem, men så är det inte. Därför är det bra med en kampanj för ögonkontakt med chauffören, säger Blomqvist.

Skärmdump från Yle Åbolands facebook-sida.
Skärmdump från Yle Åbolands facebook-sida. Bild: Skärmdump från facebook. yle åboland facebook

Videoklippet har spritts på Facebook med följeord som "Tänk på detta alla föräldrar, ha koll på era barn... En olycka händer så lätt", "Att tänka på till er som inte vet:)", "Föräldrar ! Gäller även barnvagnar" och "Ja ta och titta på detta och lägg detta på minnet nu alla som tror att vi ser allt ifrån våran lastbils hytt ! vi har väldig många dödavinklar !!"

Blomqvist tror att videons popularitet kan ha att göra med att lastbilschaufförer upplever att de ofta skuldbeläggs när en olycka inträffar.

- Lastbilschaufförer får ofta väldigt negativ kritik. När media skriver om olyckor får man ofta den uppfattningen att lastbilschauffören varit oförsiktig, även om det enligt statistiken oftast inte är lastbilens fel.

Lastbilar farliga i centrum

Kampanjen Stanna - titta - vinka går ut på att lära barnen att då de kommer till ett övergångsställe där det står en lastbil ska de stanna och ta ögonkontakt med föraren och vinka. Då kan föraren vinkar tillbaka och bekräfta att hon eller han verkligen sett barnen som tryggt kan gå över vägen.

Hem och skola-föreningen vid Sirkkala skola har i flera år ordnat trafikjippon för att uppmärksamma bilister i morgonrusningen om att det finns en skola i närheten. Klassföräldern Andreas Slama tar glatt emot nyheten om videoklippets popularitet.

- Jätteroligt att den spritts så mycket, säger Slama.

I knutarna runt skolan i Åbo centrum rör sig mest personbilar, men Slama tycker att det är bra att barnen lär sig att röra sig kring stora fordon.

- Det är ju i staden de är farliga, på landsvägen är det inget problem med sikten, konstaterar Slama.

Här hittar du Yle Åboland på Facebook.

Film och klipp: Johanna Ventus.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland