Hoppa till huvudinnehåll

Dokumentärer som förändrat världen

En späckhuggare och några tränare vid Sea World i San Diego, Kalifornien, USA.
I San Diego får späckhuggarna snart chilla i stället för att uppträda. Helt fria blir de väl ändå kanske inte, fastän det är vad folk vill efter att ha sett dokumentären Blackfish. En späckhuggare och några tränare vid Sea World i San Diego, Kalifornien, USA. Bild: CC / Hafiz Issadeen orca

Den amerikanska nöjesparken Sea World slutar med sina uppvisningar med späckhuggare. Orsaken? Dokumentären Blackfish har fått folket att rasa.

Parken i San Diego har under den senaste tiden fått mycket negativ kritik av besökarna, och det är en av orsakerna till att späckhuggarna snart får sluta leka cirkusakrobater. Före 2017 ska uppvisningarna upphöra. Vad som händer med späckhuggarna efter det är fortfarande oklart, men på parken säger man att de ska få simma i en mer naturlig miljö.

Blackfish stor orsak till kritiken

Efter att dokumentären Blackfish kom ut 2013 har debatten om späckhuggare gått het. Sea World har utsatts för demonstrationer och folk har krävt att de ska släppa späckhuggarna fria.

Dokumentären visar upp showerna och späckhuggarnas fångenskap som djurplågeri. Sea World har försvarat sig mot anklagelserna genom att säga att dokumentären ger en falsk bild av verkligheten. De lovar också dyrt och heligt att de inte fångat vilda späckhuggare på över 30 år.

Trots det här så ska nu verksamheten avslutas, till stor del alltså på grund av en film. Det finns också andra dokumentärer som fått folk att ändra på sina levnadsvanor och uppfattningar om verkligheten.

SKRÄPMAT: Super size Me 2004

Dokumentären fick många människor att tänka efter en extra gång innan de körde ner den vanliga överstora hamburgermåltiden i magen. Bilden av dokumentärmakaren Morgan Spurlock som sitter i sin bil och spyr upp skräpmaten hade etsat sig fast på hornhinnorna.

Några veckor efter filmpremiären tog den stora hamburgerkedjan bort Supersize-alternativet från menyn och introducerade i stället måltiden ”Go active”.

KLIMATFÖRÄNDRING: An inconvenient truth (2006)

När dokumentären gjordes var klimatförändring ännu bara en teori. Fastän det fortfarande debatteras är det mycket tack vare diskussionen som uppstod efter filmen som forskare granskat saken närmare.

I dag är så gott som alla forskare överens om att klimatförändring sker, och att det är människans fel.

MAT: FOOD INC (2008)

Den här dokumentären innebar en revolution för liknande matdokumentärer och för vad som engagerar oss, för vad har inte diskuterats mer den senaste tiden än just mat och kött?

Sedan 2008 har en dokumentär om kött- och annan matproduktion fått premiär så gott som varje år. Två exempel är Forks over knives och Cowspiracy.

Vilka dokumentärer tycker du borde finnas med på listan, och varför? Kommentera gärna!

Nyligen publicerat - X3M