Hoppa till huvudinnehåll

Merkel tvingas till ny kurs i flyktingfrågan

CSU-ledaren och premiärministern i Bayern Horst Seehofer, CDU-ledaren förbundskansler Angela Merkel och SPD-ledaren ekonomiminister Sigmar Gabriel uttalar sig inför ett möte den 5 november 2015 om tysk flyktingpolitik.
CSU-ledaren och premiärministern i Bayern Horst Seehofer, CDU-ledaren förbundskansler Angela Merkel och SPD-ledaren ekonomiminister Sigmar Gabriel uttalar sig inför ett möte den 5 november 2015 om tysk flyktingpolitik. CSU-ledaren och premiärministern i Bayern Horst Seehofer, CDU-ledaren förbundskansler Angela Merkel och SPD-ledaren ekonomiminister Sigmar Gabriel uttalar sig inför ett möte den 5 november 2015 om tysk flyktingpolitik. Bild: EPA/BERND VON JUTRCZENKA horst seehofer

I Tyskland presenteras allt mer drastiska förslag för att få kontroll över flyktingsituationen i landet. De tyska kristdemokraterna vill i framtiden erbjuda syriska flyktingar endast så kallat subsidiärt skydd. En plan som underminerar förbundskansler Merkels linje i flyktingfrågan och som har lett till mer gräl inom regeringen.

Ny vecka, nytt bråk. Knappt hade den tyska regeringen enats om nya så kallade registreringscenter för flyktingar innan det var dags igen.

Inrikesminister Thomas de Maizières drastiska förslag från i fredags har lett till gräl med socialdemokraterna och ett öppet avståndstagande från Angela Merkels flyktingpolitik.

De Maizière vill att de flesta syriska flyktingar som kommer till Tyskland ska erbjudas endast så kallat subsidiärt skydd, vilket är en svagare form av skydd än regelrätt asyl.

Helt konkret skulle det här betyda att rätten att uppehålla sig i Tyskland begränsas till ett år, men med en möjlighet till förlängning. Samtidigt skulle alla möjligheter till familjeåterförening stoppas.

Partiet mot Merkel

Först i går kväll blev det klart att också Merkel ställer sig bakom förslaget, som alltså går stick i stäv med den välkomnande linje som hon själv har förespråkat.

Merkels sits blev så gott som omöjlig då många ledande kristdemokrater ställde sig bakom inrikesministerns förslag.

– Vi måste begränsa återföreningen av familjer. Vi har inte kapacitet att ta emot alla, säger finansminister Wolfgang Schäuble till det tyska rundradiobolaget ARD.

Enligt Schäuble skulle beslutet också skicka rätta signaler i riktning Syrien.

– Det här är en nödvändig åtgärd, som vi inom regeringen i snabb takt måste fatta beslut om, fortsätter Schäuble.

Saknar betydelse i nuläget

Att fatta ett beslut kommer ändå att bli problematiskt då socialdemokraterna känner sig överkörda av inrikesministern.

– Varje dag presenteras nya förslag kring hur vi borde tackla situationen. Nu vet inte den vänstra handen vad den högra gör och det här ger en mycket dålig bild av regeringens arbete, säger vicekanslern och socialdemokraternas ordförande Sigmar Gabriel.

Socialdemokraterna vill också gärna poängtera att man mycket väl kan vänta med beslutet.

Trots att förslaget har stötts och blötts under de senaste dagarna har det nämligen än så länge ingen praktisk betydelse. Myndigheterna är totalt överbelastade på grund av flyktingsituationen och alla möjliga familjeåterföreningar har i vilket fall som helst skjutits på framtiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes