Hoppa till huvudinnehåll

Sea World slopar späckhuggarshow

Den amerikanska nöjesparken Sea World har meddelat att företaget slutar med uppvisningar med späckhuggare i parken i San Diego. Företaget har utsatts för häftiga påtryckningar och dalande besökarsiffror.

Företaget berättade om sina planer under ett möte med investerare på måndagen. Sea Worlds verkställande direktör Joel Manby sade att den negativa respons Sea World fått av besökare är en av orsakerna till att företaget slutar med späckhuggaruppvisningarna i parken Kalifornien före slutet av 2017.

I stället ska besökare få skåda späckhuggarna i en miljö som påminner mer om späckhuggarnas liv och beteende i frihet, säger Manby.

En motgång för Sea World var när myndigheterna i Kalifornien nyligen visserligen tillät parken att bygga ut sina bassänger men förbjöd uppfödning av späckhuggare i fångenskap. Det finns elva späckhuggare i parken i San Diego och sammanlagt finns det tillsammans 24 späckhuggare i Sea Worlds parker.

Det är fortfarande oklart om späckhuggarshowerna kommer att tas bor från repertoaren också i de övriga Sea World-parkerna i Florida och i San Antonio i Texas.

Kvinna demonstrerar mot Sea World i Miami
Kvinna demonstrerar mot Sea World i Miami Bild: EPA/CRISTOBAL HERRERA sea world

Dokumentär vållar huvudbry för Sea World

Sea World har utsatts för demonstrationer och påtryckningar för att avsluta verksamheten. Speciellt efter att dokumentärfilmen Blackfish kom ut 2013 har debatten gått het.

Filmen presenterade showerna och späckhuggarnas fångenskap som djurplågeri. Sea World har fört en omfattande kampanj för att försvara sig mot mot anklagelserna i filmen och hävdar att den gav en falsk bild av parkens verksamhet. Sea World menar att företaget inte fångat vilda späckhuggare på över 30 år.

Den amerikanska djurrättsorganisationen PETA jämförde i ett meddelande Sea Worlds beslut med att ”inte längre slå hunden men inte heller släppa ut den från sin hundkorg”.

Späckhuggare matas i Loro Parque på Teneriffa.
Späckhuggare matas i Loro Parque på Teneriffa. Bild: EPA/RAMON DE LA ROCHA loro parque

Läs också