Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet får känga av EU-kommissionen

erdogan
Erdogan har gått från hyllad till kritiserad av väst. erdogan Bild: EPA/SEDAT SUNA turkiets premiärminister

EU-kommissionen går hårt åt Turkiet i en ny rapport. Både yttrandefriheten och rättsstatens principer har försvagats kraftigt i Turkiet på kort tid.

Kommissionen kräver att Turkiets nya regering snabbt gör något för att förbättra situationen.

EU väntade med att ge ut rapporten tills efter valet i Turkiet. Det slutade i att AK-partiet vann en jordskredsseger. AK-partiets president Recep Tayyip Erdogan har redan länge beskyllts för envåldshärskarfasoner och för att tysta ner all opposition.

Det ordnades nyval i Turkiet efter att AK-partiet inte lyckades få majoritet i parlamentet i det tidigare valet. Inför nyvalet sparkades och fängslades flera journalister och oppositionspartiers kontor stormades.

Rapporten gav också Turkiet beröm för hur de har behandlat syriska flyktingar och samarbetat med EU i flyktingkrisen.

Långt ifrån EU-medlemskap

Rapporten gjordes ursprungligen som en utredning med avstamp i Turkiets önskemål att bli EU-medlem.

EU-kommissionen konstaterar att Turkiets önskan att bli medlem i EU har skadats av inrikespolitiska händelser som går emot europeisk standard.

"Efter flera år av framsteg gällande pressfrihet och yttrandefrihet har stora bakslag setts under de två senaste åren", konstateras det i rapporten.

Erdogan blev premiärminister år 2003 och Turkiets första direktvalda president år 2014. Han hyllades först i väst för att ha reformerat Turkiet till en muslimsk modelldemokrati och för att ha fått ekonomin på fötter.

Turkiet anhöll om medlemskap i EU redan år 1987 och diskussioner inleddes år 2005. Sedan dess har Turkiet bara uppfyllt ett av 33 så kallade "kapitel" som krävs för ett medlemskap.

Erdogan: Turkiet ska få ny grundlag

President Erdogan sade på tisdagen att AK-partiet kommer att införa reformer, bland annat en ny grundlag, under de kommande fyra åren.

- Nyvalet den 1 november förde in Turkiet i en ny fyraårsperiod av stabilitet och självförtroende. Låt oss göra det till en period av reformer, närmare bestämt en ny grundlag, sa Erdogan.

Erdogan påpekade att utomstående oro för Turkiets regim ska lämnas i bakgrunden så att landet kan fokusera på framtiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes