Hoppa till huvudinnehåll

EU märker produkter från Israels bosättningar

Apelsiner
Apelsiner Bild: YLE/Ellen Uggeldahl apelsin,apelsiner,frukt

EU-kommissionen har godkänt nya riktlinjer för märkning av varor som kommer från judiska bosättningar på ockuperat område.

Enligt EU handlar det om en teknisk - inte politisk - åtgärd. Det handlar om att en varas ursprung ska framgå.

- Ockuperade territorier är inte en del av den suveräna staten Israel vilket betyder att alla varor inte kan säljas som "tillverkade i Israel", säger en anonym källa vid EU-kommissionen.

De nya riktlinjerna innebär att israeliska producenter klart måste märka produkter som kommer från bosättningar om de ska säljas inom EU. Beslutet gäller färskvaror som vindruvor, dadlar, fjäderfä, honung, olivolja och kosmetika.

Storbritannien, Belgien och Danmark har redan infört ett system med märkning av produkter så att det framgår vilka varor - främst frukt och grönsaker - som kommer från Israel och vilka som kommer från Jordandalen på Västbanken.
Nu kommer märkningen att gälla alla 28 EU-länder.

Israel ser beslutet som en bojkott

EU har sedan länge motsatt sig Israels utvidgning av bosättningarna. Genom märkning av produkterna vill man sätta press på Israels regering.

EU erkänner inte den israeliska ockupationen av Västbanken, Gaza, östra Jerusalem och Golanhöjderna. Områdena erövrades 1967.

Israel anser att märkningen av produkterna handlar om en form av bojkott, och säger att beslutet kan skada fredsprocessen med palestinierna.

- Det är frågan om dold antisemitism, säger Israels energiminister Yuval Steinitz.

Flera palestinska organisationer, däribland PLO, har berömt EU:s beslut.

 • Sandlådan vid Steinerdaghemmet Solgården i Karis

  Barnhemsbyggnad i Åbo hyrs ut till dagisföretagare

  Mukulax hyr ut fastighet på Klostergatan.

  Åbo stad hyr ut barnhemsbyggnaden på Klostergatan 5 i Åbo centrum till det privata daghemsbolaget Mukulax. Meningen är att öppna ett dagis i byggnaden efter att barnhemmet har flyttat ut.

 • Henrik Lundqvist.

  Lundqvist vill spela OS: ”Alla vill åka dit”

  Svenske målvakten: Låt NHL-spelarna delta i OS nästa säsong.

  Den svenske supermålvakten Henrik Lundqvist är tydlig: Låt NHL-spelarna delta i OS nästa säsong. ”Det är en otroligt häftig grej”, säger han till Radiosporten.

 • Marcus Rosenlund med logo

  Marcus Rosenlund: Våra barn är teknikens bakåtsträvare!

  Varför vill mina söner ha sämre datorspel än jag hade?

  I årtionden har Hollywood jobbat på filmer och datorspel med allt mer uppskruvat tempo och allt häftigare specialeffekter. Men åtminstone mina barn tycks trivas bäst i 1980-talets simpla virtuella landskap.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Pulse of Europe-demonstration

  Demonstrationsrörelsen Pulse of Europe: Vi är inga EU-romantiker

  Pro-europeiska demonstrationer växer sig större.

  Sedan ett antal veckor tillbaka lockar en ny demonstrationsrörelse ut folk på gator och torg runtom i Europa. Rörelsen Pulse of Europe samlar mänskor som i tider av högerpopulism och antieuropeiska tongångar vill höja en röst för ett enat Europa och för den europeiska tanken.

 • Protest utanför det brittiska parlamentet mot brexit.

  Brexit - en dramatisk dragkamp över kanalen

  Nu måste man samtala om samtalen.

  Storbritanniens utträde ur EU innebär en gigantisk omställning på många plan. Om två år ska brexit vara fullbordat. Mycket är oklart - och mycket energi kommer att gå till att förhandla om vad man ska förhandla om.

 • Bob Dylan på en ceremoni för att motta en frihetsmedalj.

  Bob Dylan tar emot Nobelpriset i Stockholm

  Svenska Akademien överlämnar priset under veckoslutet.

  Musikikonen Bob Dylan kommer att ta emot sitt Nobelpris i litteratur i Stockholm under veckoslutet. Det meddelar Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Dylan uteblev från Nobelfestligheterna i december.