Hoppa till huvudinnehåll

HBTIQ-flyktingar får samtalsgrupp i Helsingfors

heseta kabelfabriken november 2015
Boodi Kabbani och Kirsi Kalliomäki leder en samtalsgrupp för HBTIQ-flyktingar. På väggen i HeSetas utrymmen syns de samtalsämnen flyktingarna vill tala om. heseta kabelfabriken november 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan boodi kabbani

För asylsökande som hör till sexuella minoriteter är det viktigt att hitta ett tryggt rum där de kan lära sig om Finland och träffa nya vänner. En nystartad samtalsgrupp i Helsingfors svarar på det behovet.

Det är högt i tak i HeSetas rum på Kabelfabriken. I de mjuka sofforna kan HBTIQ-flyktingar på tisdag kvällar träffa varandra och ha ett tryggt samtal. Trygghet är ett ord som kommer upp många gånger under intervjun.

- Till exempel kände jag inte någon här. Det skulle ha varit bra att genast hitta en plats där jag kan träffa människor och känna mig trygg. En plats där jag kan få information om landet och nya vänner så jag inte behöver känna mig ensam i ett nytt land, säger Boodi Kabbani som kom till Finland ifjol.

heseta kabelfabriken november 2015
Boodi Kabbani är kvotflykting från Syrien. Genom HeSeta har han fått kontakt med finländare och nu leder han en samtalsgrupp för HBTIQ-flyktingar. heseta kabelfabriken november 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan boodi kabbani

Samtalsgruppen leds av syriska Boodi Kabbani och finländska Kirsi Kalliomäki. Tillsammans kan de ge olika perspektiv.

- Jag kan ge en insyn i finländs HBTIQ-kultur. Vi jobbar bra ihop och det är bra med två gruppledare som kan ge olika syn på saker, säger Kirsi Kalliomäki.

Hesetas utrymmen november 2015
I gruppen går det att tala anonymt om allt från relationer till hur det går att hitta jobb i Finland. Hesetas utrymmen november 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan regnbågsflagga

Hittills har det inte kommit stora grupper asylsökande till den nystartade samtalsgruppen. Men med allt fler asylsökande i Finland är behovet stort.

- Ikväll är det den fjärde sessionen. Vi talar om teman vi valt tilsammans, sådant som intresserar alla i gruppen. Vi ska tala om hur det är att integreras i Finland, om relationer och om hur homosexualitet blev lagligt i Finland och HBTIQ-kulturen i Finland, berättar Boodi Kabbani

heseta kabelfabriken november 2015
Kirsi Kalliomäki har studerat ryska. Hon säger att samtalsgruppen för HBTIQ-flyktingar behövs eftersom det inte finns någon annan sådan grupp i Finland. heseta kabelfabriken november 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan kirsi kalliomäki

Kirsi Kalliomäki har volontärjobbat i två år, mest med ryska invandrare. Samtalsgruppens språk är engelska, arabiska och ryska.

- Det jag tycker bäst om är att höra deltagarnas berättelser och att de kan känna sig trygga och bekväma tillsammans, säger Kirsi Kalliomäki.

HeSeta är Seta r.f.s lokalavdelning som jobbar med HBTIQ-frågor i huvudstadsregionen.

Läs också