Hoppa till huvudinnehåll

Kristna barn inte lika snälla som andra

Flicka som ber
Gud som haver barnen kär, se till mig OCH BARA MIG! som liten är. Flicka som ber Bild: Yle be

Barn som vuxit upp i religiösa familjer är mindre medmänskliga. Det här visar en ny studie. Amanda Audas-Kass som växt upp i en kristen familj har förståelse för resultatet.

Det var The Guardian som först skrev om studien, som publicerats i tidskriften Current Biology. 1200 barn i åldern fem till tolv deltog i projektet. Barnen blev ombedda att välja 30 klistermärken på var, så att man sedan kunde se om de var villiga att dela med sig av dem eller inte.

Dessutom fick barnen se videor där andra barn knuffade varandra. Under tiden registrerade forskarna deras reaktioner. Forskarna kom fram till att barn i religiösa kristna familjer överlag var mindre villiga att dela med sig av klistermärkena och mer dömande gentemot andra barn.

"Troende är inte bättre än andra"

Amanda Audas-Kass har växt upp i en kristen familj och bloggar öppet om sin tro. En av Amandas första tankar när hon läste studien var att det egentligen inte förvånade henne så mycket.

- Det känns tråkigt att det är så, men samtidigt är det ganska naturligt, för jag har ingen bild av att människor som är troende skulle vara bättre människor än andra. Och absolut ingen bild av att deras barn skulle vara bättre än andra barn, säger hon.

Barn tar efter vuxna

Amanda har själv barn och jobbar som modersmålslärare. Studien visar att religiösa föräldrar ofta ser på sina barn som mer empatiska än vad de egentligen är. Amanda, som alltså säger att hon kan förstå att resultatet ser ut så som det gör, stämmer därmed inte in i forskningsresultatet. Hon tycker ändå det är ganska jobbigt att studien visar att barn i religiösa familjer är sämre än andra barn. Det har hon lite svårt att förstå.

- Det finns religiösa familjer där man har väldigt starka värderingar och där man är väldigt noga med att poängtera vad andra människor gör fel. Det smittar kanske över till barnen. Som barn kan man inte förväntas hantera det på ett bra sätt, så jag kan tänka mig att just den där fördömelsen kan bli ganska stark.

Amanda Audas-Kass
Amanda Audas-Kass är inte en godare människa bara för att hon är kristen. Amanda Audas-Kass amanda audas-kass

Studien är gjord med barn från USA, Kanada, Kina, Turkiet och Jordanien. Amanda säger att det är väldigt svårt att jämföra de länderna med Finland, eftersom vårt livsåskådningslandskap ser så pass annorlunda ut.

- Men det betyder inte att vi skulle få väldigt olika resultat, säger hon.

De kristna idealen kan upplevas som hårda

Det som studien också tar fasta på är attityden att det religiösa automatiskt är överlägset i moraliska värderingar. Amanda tror att man som kristen inte själv upplever sig som överlägsen, men att det finns en djupt rotad föreställning från icke-troende om att kristna gör det.

- Människor med en tro har ofta ideal och värderingar och en bild av vad som är rätt och fel, och det kan ibland upplevas som ganska hårt i diskussionsklimatet. Men jag tycker det är en väldigt intressant och knepig undersökning. Jag blir också nyfiken på hur stor skillnaden var mellan barnen, hur mycket mer benäget att knuffas är ett troende barn?

Fördomarna har minskat

När Amanda först började blogga om sin tro stötte hon på en hel del fördomar från andra människor. Nu upplever hon att fördomarna minskat.

- Kyrkans popularitet minskar och det gör att man som troende är något av en underdog, och det är ju inte lika roligt att slå på sådana. Sedan finns det säkert också de som vill hävda att vi tror att vi är bättre än andra, för då är det lättare att hacka på oss.

Amanda bloggar väldigt öppet om sin tro. Förväntar sig då alla att hon på något sätt ska vara extragod? Nej, i princip aldrig.

- Jag tror det handlar om att jag har kontakt med människor som känner mig som människa, som vet att man gör fel ibland och rätt ibland. Jag har nog aldrig fått höra att ”hur kan du som kristen göra så här?”

Attityden är ett gott vitsord

Attityderna finns ändå där: är du troende är det du som är den mer propra personen. Amanda tycker att det egentligen är något fint.

- Det är ett ganska bra vitsord för oss som på något sätt vill kalla oss troende, att det finns en sådan uppfattning att om man har ett kors runt halsen så beter man sig som folk.

Samtidigt tror hon det är många som inte alls tänker så, utan förknippar betydligt mer negativa saker med människor som är troende.

- Där kommer vi närmare den här undersökningen. Jag tror många upplever troende människor som överlägsna, fördömande och hårda.

Troende har inte bättre förutsättningar

Amanda vill poängtera att det inte alls är lättare att vara en god människa bara för att man är troende.

- Jag är jättelat, jättesjälvisk och lustdriven. Precis som alla andra människor får jag jobba väldigt mycket med lathet och andra egenskaper för att vara en bättre version av mig själv. Min drivkraft i det är i viss mån min tro, men jag hoppas att jag även utan min tro skulle försöka jobba med mig själv för att bli bättre.

Nyligen publicerat - X3M