Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland presenterar fredsplan för Syrien

syriska soldater
Syriska soldater på en väg till Aleppo, som den syriska armén lyckades ta tillbaka av IS. syriska soldater Bild: EPA/SYRIAN ARAB NEWS AGENCY/HANDOUT aleppo

Ett ryskt dokument med en fredsplan för Syrien har offentliggjorts inför viktiga samtal om krisen i Wien på lördagen.

Planen föreslår en grundlagsreform i Syrien under en period om 18 månader varefter presidentval ska ordnas. Dokumentet säger inte om Syriens president Bashar al-Assad ska sitta kvar under den här perioden.

En talesperson för det ryska utrikesministeriet säger att diskussionerna i Wien med oppositionsgrupperna har som mål att bestämma vilka oppositionsgrupper som ses som samarbetspartners i processen och vilka som ses som terroristgrupper.

Åttapunktsplanen som Ryssland föreslår utesluter inte att al-Assad ställer upp för omval, något hans motståndare säger är omöjligt om det ska bli fred.

Bashar al-Assad 1 oktober 2015.
Bashar al-Assad Bashar al-Assad 1 oktober 2015. Bild: EPA/SANA / HANDOUT syriens president

Kring 20 länder och internationella grupper deltar i diskussionerna i Österrikes huvudstad Wien där målet är att nå en vapenvila mellan den syriska armén och en del oppositionsgrupper.

Propagandaseger för armén i Aleppo

Samtidigt meddelar den syriska armén att de har lyckats bryta en belägring mot en militärbas i norra Syrien och befria soldater som varit instängda.

Basen Kuwairis öster om Aleppo hade varit först under rebellers och sedan under IS kontroll i nästan två år.

Flera IS-krigare ska ha dödats under striderna som betecknas som den största segern för den syriska armén sedan de ryska flygangreppen började.

Strider pågår fortfarande i området.

Samtidigt dödades också minst 22 personer och flera skadades i staden Latakia av rebellgranateld.

Latakia ligger vid Medelhavet och hör till Assadregimens starkaste fästen. Ryssland har också en flygbas i staden. Den typen av angrepp har varit ovanliga i området, som hör till de lindrigast drabbade av inbördeskriget.