Hoppa till huvudinnehåll

Träterrasser ska bort från Borgås gator

Hanna-Marias terrass
Bland annat restaurang Hanna-Marias terrass vill staden att ska bort. Hanna-Marias terrass Bild: Yle/Lone Widestam hanna-maria

Borgå vill att gatubilden blir luftigare och mer harmonisk. Det betyder att träterrasser ska bort.

Det är inget fel i sig på träterrasser men de ger ett ganska klumpigt intryck. Att i stället ha uteserveringen direkt på gatuplan gör att helhetsbilden blir mer harmonisk och luftigare, säger kommunteknikchef Kari Hällström.

- Vi vill att så lite som möjligt syns i gatubilden och att man inte ska behöva gå runt staket.

Att terrasserna inte ska vara i trä är en linjedragning som staden har gjort, säger Hällström. Målet är att gatubilden ska bli mer som i städer i övriga Europa.

Hanna-Marias terrass är bred och byggd av trä. vita staket i kring.
Att inte ha en träterrass blir billigare i längden, säger Hällström. Hanna-Marias terrass är bred och byggd av trä. vita staket i kring. Bild: Yle/Lone Widestam hanna-maria

En önskan till hela Borgå

Restriktionerna gäller hela staden och terrasserna ska tas bort an efter som företagens hyresavtal går ut. Privatområden rår vi inte på, säger Hällström.

Då restaurangen Gabriel 1763 öppnade för tre år sedan sökte ägaren Sofia Hellberg om lov att bygga en terrass men fick det inte.

- I april får vi placera ut bord och stolar för 10-15 personer utanför vår restaurang, säger Hellberg. I november ska de tas bort.

Restaurang Gabriel 1763 har krukor och stolar ute på gatuplan
Restaurang Gabriel 1763 vid Ågtan fick inte bygga terrass. Restaurang Gabriel 1763 har krukor och stolar ute på gatuplan Bild: Yle/Lone Widestam gabriel 1763

- Det blir lite vingligt och vi sätter tappar under bord och stolar för att få det stadigt. Vi har ändå tur att underlaget är någorlunda slätt och stenarna är platta och inte runda, säger Hellberg.

”Utan terrass är vi inget”

Kari Hällström har kontaktat restaurang Hanna-Maria i gamla stan och önskar att de ska ta bort sin terrass. Ägare Anna Juustovaara har svårt att finna sig i det.

- Min första reaktion är att då kan vi lika bra sätta lapp på luckan. Utan terrass på sommaren är vi ingenting, säger Juustovaara.

Också café Fanny vid Rådhustorget i gamla stan har en uteservering i trä med plats för 30 kunder. Ägare Erik Peltonen har ännu inte hört om att träterrasserna ska bort. Caféet har ett flerårigt kontrakt med staden.

Café Fannys träterrass byggt på sluttande mark med runda stenar
Alla bordsben och stolsben måste vara olika långa i denna sluttning Café Fannys träterrass byggt på sluttande mark med runda stenar Bild: Yle/Lone Widestam träterrass

- Jag kan förstå stadens tankar men det blir nog en utmaning att ha terrass direkt på gatunivå eftersom gatan sluttar utanför vårt café, säger Peltonen.

Miljön i gamla stan framhävs bättre om det inte finns stora terrasser, anser också Emilia Saatsi som är planläggningsarkitekt. Helhetsintrycket blir lättare.

Läs också