Hoppa till huvudinnehåll

Att våga kritisera i Svenskfinland

Axel Åhman poserar
Axel Åhman är recensent och underhållare. Axel Åhman poserar Bild: YLE/Jan-Ulrik Lindberg axel åhman

Behöver vi fortfarande finlandssvenska recensenter år 2015, då vi har tillgång till tusentals människor åsikter om en film på nätet? Ja, säger recensent Axel Åhman – men då måste kulturfolket bli bättre på att ta kritik.

Vi är mer eller mindre omringade av åsikter i dag genom internet. Vill du veta något om en film så kan du snabbt via en sökmotor kolla upp om andra människor tycker att den är värd att se. Samma sak gäller många teaterpjäser och böcker.

Ändå väljer både små och stora mediebolag att fortfarande recensera den senaste Bondfilmen eller den nyaste tv-serien. Är det nödvändigt?

Daniel Craig som James Bond i SPECTRE.
Den senaste Bondfilmen har fått både ris och ros. Daniel Craig som James Bond i SPECTRE. Bild: SPECTRE © 2015 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc., Danjaq, LLC and Columbia Pictures Industries, Inc. All rights reserved. spectre

Axel Åhman arbetar både som recensent och som underhållare genom humorgruppen KAJ. Han menar att det är viktigt att kritiker finns, trots att kanske inte alla storfilmer behöver en recension.

– All kultur som produceras i Finland och kanske främst i Svenskfinland måste lyftas upp. Spectre [Bondfilmen] kommer ändå att få all uppmärksamhet den behöver och det spelar ingen roll vad man skriver om den. Men det finns många små pjäser och evenemang som produceras med ett stort hjärta här i Svenskfinland, och det tycker jag att är värt att lyfta upp, säger han.

Då det gäller evenemang i Svenskfinland kan en recensent spela en stor roll.

– Skriver man positivt om något så kan det skapa större intresse för evenemanget, och sågar man något så kan det vara rena döden för projektet, säger Åhman.

Ett stort vitt hus i en stad.
Svenska Teatern i Helsingfors. Ett stort vitt hus i en stad. Bild: Yle/Nadine Mabinda Svenska Teatern,helsinki

Filmkritiker också viktiga

Axel Åhman recenserar främst film. Ett jobb som han också tycker att är viktigt, trots att det finns en massa databaser på internet som samlar upp människors åsikter om filmer.

– Databaser som samlar röster är inte lika bra som en välskriven recension. Jag menar om du går in på IMDB så ser du att en film har 7,3 och en annan har 7,8 i vitsord. Visst är det en skillnad, men det är svårt att sätta fingret på vad som skiljer dem åt. Där kan en konkret recension istället lyfta upp vad som var bra med filmen kontra vad som inte är bra med den, säger han.

Trots att människor kan skriva egna recensioner på filmdatabaser tycker Åhman att recensenten gör ett bättre jobb.

– En recension kräver en hel del eftertanke, och den eftertanken finns kanske inte alltid i recensionerna på databaser som vem som helst kan skriva.

Svenskfinland – lär er ta kritik!

Axel Åhman har själv också upplevt hur det känns att bli utvärderad genom humorgruppen KAJ som han är medlem i. Han menar att hans medverkande i den populära humorgruppen inte har stört hans arbete som recensent.

Pa to ta na kako? Skivomslaget till KAJ:s nya singel.
Axel (längst till höger) är också med i humorgruppen KAJ. Pa to ta na kako? Skivomslaget till KAJ:s nya singel. Bild: Foto: Eva Lingon pa to ta na kako?

– Eftersom jag främst recenserar film så behöver jag inte ta så mycket ställning till att risa kollegor. Jag tror inte att exempelvis Bond-skådespelaren Daniel Craig ringer upp mig efter en dålig recension.

Men han menar att det kan bli lite svårt att recensera amatörteater, speciellt om man själv är insyltad i de kretsarna.

– En stenhård kritiker ska inte behöva bry sig, men visst är det känsligt då man har makten att få folk att inte gå på en teater, beroende på vad man skriver. Många tar det som personangrepp, säger han.

Varför är det så känsligt att kritisera andra i Svenskfinland?

– Det blir förstås känsligt i alla små samhällen. Och jag skulle också bli ledsen om någon sågade mitt jobb. Men det finns vissa bra recensenter på lokal nivå som är insatta men inte insyltade. Då finns det ett större spelrum och då kan man säga lite mera och vara ärligare med vad man tycker.

Hur ska vi förbättra den finlandssvenska diskussionen och kritiken då?

– Folk måste lära sig att inte ta åt sig så lätt, men det kommer inte att ändras över en natt. Men vi måste också bli bättre på att förstå att människor har rätt att säga sin åsikt. Det är också viktigt från tidningarnas håll att noggrant kolla upp vem som går på olika uppgifter.

Nyligen publicerat - X3M