Hoppa till huvudinnehåll

Borgåbor upprörda över stadens terrassplaner

Café Fannys träterrass byggt på sluttande mark med runda stenar
Café Fannys i gamla stan har träterrass. Café Fannys träterrass byggt på sluttande mark med runda stenar Bild: Yle/Lone Widestam träterrass

Borgå stad vill att träterrasserna ska bort från gatubilden. Det här har i sin tur gjort många Borgåbor och -politiker upprörda.

I onsdags rapporterade Yle Östnyland om att träterrasserna ska bort från Borgå centrum. Staden vill att gatubilden ska se mer luftig och harmonisk ut, och påminna mer om städer i övriga Europa.

Det här väckte livlig debatt på redaktionens Facebook-sidor. Några tiotal lokalpolitiker och Borgåbor är upprörda över kommunteknikavdelningens planer.

Diskussionen fortsätter säkert

Janette Englund (SFP), ordförande för stadsutvecklingsnämnden, skriver att hennes omedelbara reaktion är att träterrasser behövs eftersom det är för ojämnt med bord och stolar direkt på gatstenarna.

– Det kommer jag också att jobba för. Allt går inte att dra över samma kam, inte ens i gamla stan, skriver Englund.

Då Yle Östnylands reporter ringer upp Englund på torsdagen säger hon att frågan antagligen kommer att väcka diskussion i stadsplaneringsnämnden.

Hon råkar befinna sig på ett möte tillsammans med Jaakko Jalonen (SDP) som också är medlem i nämnden. Jalonen håller med om att beslutet om terrasserna borde diskuteras.

– Det gäller att ta det lugnt. Allt ordnar sig till det bästa, säger Englund.

"Begränsa inte företagarnas möjligheter"

Fullmäktigeledamot Markus Hammarström (SDP) skriver å sin sida på Facebook att det bara är en åsikt att gatubilden blir mer harmonisk och luftig utan träterrasser.

– En annan åsikt är att terrasserna ger ett mera levande och inbjudande intryck, skriver Hammarström.

Han fortsätter och skriver att staden inte i onödan ska begränsa företagarnas möjlighet att bedriva sin verksamhet.

Dags att kompromissa

Birgitta Palmqvist, verksamhetsledare på Kulturhuset Grand, skriver att hon blir ledsen över stadens inställning till näringslivet.

– Intresse finns för att hjälpa de stora företagen, men småföretagarnas verksamhet sätter man käppar i hjulen för, skriver Palmqvist.

Uffe Sjögård är inne på samma linje, och tycker att politikerna borde se över stadens strategier om företagarna ska kunna överleva i ett allt mer utdöende centrum. Han beskriver Borgå som en företagarfientlig stad.

Jan Elfström skriver att terrasser har sina fördelar. Han menar ändå att de kan göra gatan trång, också visuellt, om de är för stora och dominerande.

– Det vore väl att döma från fall till fall och försöka finna lämpliga lösningar och kompromisser där det behövs, skriver Elfström.

Terrasser är mysiga

De flesta som har kommenterat nyheten på Facebook tycker att träterrasserna inte stör och att de är mysiga.

En del Borgåbor efterlyser tvärtom fler terrasser eftersom de hör sommaren till och det är trevligt att sitta utomhus.

Många tycker också att det är mer obekvämt för kunden om stolarna och borden står på gatan i stället.

Läs också