Hoppa till huvudinnehåll

Borgåkonserten där alla får sjunga

gospelkonsert
gospelkonsert Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Det stora intresset för gospelkvällen i Borgå överraskade arrangörerna. Nästan 200 personer fyllde församlingshemmet med sång på onsdagen.

Varmt, nästan svettigt. Det är så gott som fullt i den stora salen i svenska församlingshemmet. Längst fram står bandet, kören och solisterna. På golvet myllrar barn och luftballonger. Med i publiken är också ett trettiotal asylsökande.

Innan musiken tar vid har arrangörerna tre gånger fyllt på med mera stolar. Alla sjunger friskt med i Amazing Grace. En evig klassiker med över 230 år på nacken.

Med och uppträder är musiker och sångare från hela Östnyland, allt från Sibbo till Liljendal: Gemenskapskören, kvartetten Liljendahl Southern, Liljendal kyrkokör, Los Angelos och artisterna Rebecka Stråhlman, Olle Granqvist, Antti Jokinen och Christer Romberg.

sångare
Rebecka Stråhlman sjunger ibland gospel då hon predikar. sångare Bild: Yle/Mikael Kokkola rebecka stråhlman

Rebecka Stråhlman, präst i Domkyrkoförsamlingen, känner att hon är i sitt rätta element då hon grabbar sångmikrofonen.

- Jag älskar att sjunga och hoppas att jag kan förmedla något heligt åt publiken om det jag tror på. När jag sjunger så sjunger jag för Gud.

Att publiken klämmer i under många av sångerna känns bara bra.

- Det är roligt när folk sjunger med. Det ger en extra dos adrenalin åt artisten, säger Stråhlman, som ibland också tar till gospel då hon predikar i Domkyrkan.

Under pausen bjuds det på saft och goda wraps. Den frivilliga trakteringsavgiften tillfaller Kyrkans utlandshjälps flyktingarbete.

Sedan är det dags för Olle Granqvist att krydda gospeln med lite country. Det gör han bland annat med Neil Youngs mäktiga sång When God made me.

- Jag tycker om att lyfta fram låtar av artister som inte är så kända för att ha skapat också andlig musik.

Country har Granqvist sjungit i nästan 30 år, det är hans grej. Publiktillströmningen får godkänt.

- Det känns fint med så här mycket folk här. Jag kunde inte ens drömma att vi skulle bli så här många. Jag tror att just den här musiken sänker tröskeln till församlingen.

musiker
Olle Granqvist blandar gärna country och gospel. musiker Bild: Yle/Mikael Kokkola olle granqvist

Ett klipp har plockats bort från artikeln eftersom det inte länge finns publicerat på Yle Arenan.

Läs också