Hoppa till huvudinnehåll

En författare och hans skägg!

Den tyske författaren Günter Grass.
Den mustaschprydde Günter Grass Den tyske författaren Günter Grass. Bild: EPA / Carsten Rehder günter grass

Skäggmodet går i cykler. Ibland står skägget för radikalism, ibland speglar ansiktsbehåringen ultrakonservativa åsikter. Men ett är i varje fall säkert: Påfallande många författare har stärkt sin konstnärsidentitet via en vildvuxen eller prydlig ansiktsbehåring. Visa mig ditt skägg och jag ska säga hurdana böcker du skriver, kunde man lugnt konstatera.

Skäggiga författare kan indelas i följande fem kategorier:

Det prydliga skägget

representeras av distinkta britter som D.H. Lawrence eller Joseph Conrad. Stilen är tuktad och glänsande precis som skägget på dess upphovsmän. Apparitionen andas klass och stil, men bakom den propra och högborgerliga fasaden kan ändå en skälm eller dystergök gömma sig.

Porträtt av författare Joseph Conrad
Joseph Conrad Porträtt av författare Joseph Conrad Bild: Wikimedia Commons joseph conrad

Författare D. H. Lawrence i passportfoto
D. H. Lawrence Författare D. H. Lawrence i passportfoto Bild: Wikimedia Commons david herbert lawrence

Det profetiska skägget

bärs främst av distinkta äldre män som i sitt författarskap uppnått en position där de nästintill betraktas som orakel. Visdomen avspeglas i det långa vita skägget som inte sett en sax på årtionden. Till den skäggprofetiska falangen kan många ryska författare inräknas, i synnerhet Leo Tolstoij vars skägglängd korrelerar med omfånget på romanen Krig och fred.

Porträtt av författare Leo Tolstoy
Leo Tolstoij Porträtt av författare Leo Tolstoy Bild: Wikimedia Commons leo tolstoy

Machoskägget

Ingen bar sin skäggprydda manlighet med sådan självklarhet som amerikanen Ernest Hemingway. Skepparkransen smeker hans haka och ger honom en air av äventyrare och karlakarl, en man som när som helst korsar Atlanten i roddbåt eller bestiger världens högsta berg. I hans skägg finns ett inbyggt löfte som lovar att man i hans sällskap aldrig har det tråkigt. Kvinnor drömmer om att få sticka sina fingrar i hans hårburr. Män tittar avundsjukt på och önskar sig en likadan kvinnomagnet.

Tjurfäktare Antonio Ordonez och författare Ernest Hemingway i Malaga, Spanien år 1959.
Skägglös tjurfäktare Antonio Ordonez med machoskäggiga Ernest Hemingway Tjurfäktare Antonio Ordonez och författare Ernest Hemingway i Malaga, Spanien år 1959. Bild: Wikimedia Commons la consula

Bohemskägget

Filosofer och flummiga fantasy- och SF-författare draperar sig gärna i ett stort och vildvuxet skägg a la Alan Moore. Den samhällskritiska hållningen och misstänksamheten mot all slags normer har satt sig på hakan i form av ett långt och spretigt skägg. Möjligen bidrar även den otuktade kreativiteten och ett konstnärligt bohemeri till den lite vårdslösa, men vänliga uppsynen.

Författare Alan Moore
Alan Moore Författare Alan Moore Bild: Wikimedia Commons/Matt Biddulph alan moore

Den koketta mustaschen

Porträtt av författare Werner von Heidenstam
Werner von Heidenstam Porträtt av författare Werner von Heidenstam Bild: Wikimedia Commons/Nobelstiftelsen werner von heidenstam

Günther Grass, August Strindberg, Werner von Heidenstam, Eugene O’Neill eller Ernst Brunner. Alla är de representanter för det författande mustaschsläktet. Ibland är mustaschen tjock och frodig, ibland smal och tunn som om anslaget och omfånget på den litterära ansträngningen kunde avläsas ur tätheten i rabatten. Ibland pekar mustaschen uppåt i en livsbejakande entusiasm, ibland slokar den när författaren tyngs av Weltschmerz eller bristande inspiration. Fast ofta finns skägget och mustaschen endast där som en påminnelse om att skrivprocessen fört författaren i mål och att han nu kan raka av sig sitt playoffskägg och sikta in sig på nya böcker och nya skäggformationer.
August Strindbergs i fotografiskt självporträtt
August Strindberg i självporträtt August Strindbergs i fotografiskt självporträtt Bild: Wikimedia Commons/August Strindberg självporträtt

Mer från programmet

Läs också