Hoppa till huvudinnehåll

Malin Brännkärr är Kronobys nya kommundirektör

Malin Brännkärr blir kommundirektör i Kronoby. Hon valdes efter två omröstningar i kommunfullmäktige.

Malin Brännkärr.
Malin Brännkärr Malin Brännkärr. Bild: Privat. malin brännkärr

- Det känns jättebra. Jag är glad över förtroendet, säger Brännkärr.

I den första omröstningen fick Brännkärr 13 röster, Inger Bjon fick 11 och Fredrik Näse 3. I den andra omgången stod det mellan Brännkärr och Bjon. Då fick Brännkärr 16 och Bjon 11 röster.

- Det blir säkert bra. Det hon inte vet tar hon reda på. Och hon lär ha ett otroligt arbetshumör, jobbar nästan dygnet runt, säger fullmäktigeordförande Hans-Erik Lindgren (SFP).

Han ser fram emot att ha en kommundirektör som har den juridiska kunskap som styrelsen ofta har efterlyst. Brännkärr är förutom politices magister också juris magister.

- Så alla borde vara nöjda, säger Lindgren.

Inger Wistbacka tror att Brännkärr blir en frisk fläkt för kommunen.

- Hon är ung och har framtiden för sig. Och det är första gången vi har en kvinna som direktör i kommunen. Det tror jag är positivt, säger Inger Wistbacka (SFP).

För mycket SFP:are?

Leena Furubacka (SDP) ville se en kandidat som inte har så stark partibok.

- Men Brännkärr var den näst bästa i mitt tycke så det blir nog bra. Det är i alla fall friska vindar och en kvinna, säger Furubacka som stödde Inger Bjon i valet.

Göran Strandvall (KD) säger att det inte ska få spela någon roll vilket parti Brännkärr tidigare har jobbat för.

- Men det är upp till henne, hon har sagt hon ska vara neutral.

Kronoby kommunfullmäktige i mötessalen
Kommunfullmäktige fick rösta två gånger innan valet var klart. Kronoby kommunfullmäktige i mötessalen Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist kronoby kommunfullmäktige

En av de som pratade för Brännkärr är Bengt-Johan Skullbacka (SFP). I fullmäktigesalen sa Skullbacka att Brännkärr har lång erfarenhet och att hon varit specialmedarbetare åt flera ministrar.

Skullbacka påpekade också att Brännkärr är den enda av de sökande som har studerat juridik. Han säger att kommunstyrelsen flera gånger diskuterat att kommunen borde ha en jurist för att se till att allt går rätt till.

Svart häst in i valet

Inför valet intervjuades alla sökande. Dessutom lämplighetstestades Brännkärr och Fredrik Näse.

Kommunens förvaltningschef och tf kommundirektör Inger Bjon ställde sig också till förfogande för tjänsten efter att hon tillfrågats av flera politiker.

Hon aviserade sitt intresse samma dag som de förtroendevalda intervjuade de som sökt tjänsten.

Kommunstyrelsens ordförande Liane Byggmästar (SFP) gillade inte tillvägagångssättet. Hon tyckte att Bjon kunde ha sökt tjänsten i vanlig ordning.

För oerfaren?

På fullmäktigemötet föreslog Carl-Johan Enroth (SFP) att Inger Bjon väljs till tjänsten. Han understöddes av flera ledamöter, bland annat av Elisabeth Hagström (SFP), Peter Albäck (C) och Leena Furubacka (SDP).

- Brännkärr är helt enkelt för oerfaren, säger Albäck.

Enroth säger att Brännkärr nu får ta itu med frågor som ekonomin och vårdreformen. Han stödde Bjon på grund av hennes långa erfarenhet av förvaltning. Men Enroth tror att Brännkärrs kontakter på riksnivå kan visa sig vara nyttiga.

- Hoppas hon har inflytande i riksdagsborgen med tanke på vårdreformen. Det kan komma riktigt lägligt.

Brännkärr kommer ursprungligen från Pedersöre och för tillfället jobbar hon som seniorrådgivare för Svenska folkpartiet. Hon arbetar bland annat med att utforma oppositionspolitiken.

Under förra valperioden arbetade Brännkärr som specialmedarbetare för ministrarna Anna-Maja Henriksson och Carl Haglund.

De övriga som sökte tjänsten var Greger Englund, teologie magister och pedagogie magister från Karis, Fredrik Näse, politices magister från Kronoby, Catarina Silvander, MBA/VD från Öja, Leif Svartsjö, ingenjör från Kronoby och Michael Östman, politices magister från Jakobstad.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten