Hoppa till huvudinnehåll

NTM-tjänsteman tog ställning mot köttproduktion

Mjölkkor i båsladugård i Liljendal
Arkivbild. Mjölkkor i båsladugård i Liljendal Bild: Yle/Patrik Skön båsladugård

En Facebookdiskussion har lett till att en tjänsteman på Södra Österbottens Närings-, trafik- och miljöcentral (NTM) misstänks ha brutit mot lagen.

Diskussionen pågick i Facebookgruppen Tuplalihaviikko 46 (red.anm. Dubbelköttvecka 46) och handlade om rykten om djurs välmående på slakterier och övervakning av bondgårdar.

Tjänstemannen misstänks ha deltagit i diskussionen på ett osakligt sätt. Tjänstemannens arbetsuppgifter innehåller bland annat djurs välmående.

En rad olika producentförbund har tagit kontakt med NTM-centralen, vilket lett till att NTM-centralen bett polisen undersöka saken.

Enligt Yrjö Ojaniemi, vd för producentförbundet MTK i Södra Österbotten, är producenterna upprörda för att tjänstemannen haft en nedsättande ton mot producenter och starkt tagit ställning mot köttproduktion.

Kan vara falsk profil

Ritva Rinta-Pukka, chef för lantbruksenheten på NTM-centralen, säger att det tjänstemannen skrivit är av sådan art att en misstanke uppstått om tjänstemannen kan utföra sina arbetsuppgifter rättvist och enligt alla föreskrifter.

Det hela rör sig om två olika diskussioner och en före detta tjänsteman på NTM-centralen har också varit involverad. Men det kan röra sig om falska profiler, det vill säga att någon annan skapat Facebookprofiler i tjänstemännens namn.

Rinta-Pukka säger att de har tydliga regler om sociala medier för anställda på NTM-centralen. Det här är första gången som något av den här arten uppstår.

Text: Elina Kaakinen, Yle Pohjanmaa

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten