Hoppa till huvudinnehåll

Polisen avslöjar: 150 svart anställda på byggarbetsplats

Avspärrning vid byggarbetsplats
Avspärrning vid byggarbetsplats Bild: Yle/Sarah Haglund byggarbetsplats

Centralkriminalpolisen har avslöjat ett ovanligt utbrett fall av grå ekonomi. Två byggföretag i huvudstadsregionen misstänks för att ha anställt arbetstagare svart, samt dumpat byggavfall på fel plats.

För tillfället är minst tre personer häktade i fallet. Polisen misstänker två män som har lett åtminstone två olika byggföretag i huvudstadsregionen och uppger att de är tidigare dömda för ekonomibrott.

Arbetstagarna har också jobbat med renoveringar av bland annat daghem och skolor.

Företagen har enligt polisen haft hela 150 svart anställda vid samma tidpunkt. Största delen av dem har varit utlänningar. Den svarta arbetskraften har utfört bygg- och renoveringsjobb för både den privata och den offentliga sidan.

- Pengarna har kommit från den privata sidan, men arbetstagarna har funnits också på offentliga sidans byggarbetsplatser och jobbat med renoveringar av bland annat daghem och skolor, säger Janne Järvinen vid Centralkriminalpolisen.

Flera miljoner i svarta löner

Verksamheten har inletts hösten 2013. Polisens nedslag på byggarbetsplatserna gjordes förra veckan. Centralkriminalpolisen uppskattar att företagen har betalat ut löner svart för över sju miljoner euro.

Fallet är väldigt stort, jag kan inte komma på något liknande.― Janne Järvinen, Centralkriminalpolisen

De obetalda skatterna och socialskyddsavgifterna uppskattas uppgå till tre miljoner euro. Polisen undersöker fallet som grovt skattebedrägeri och grovt bokföringsbrott.

- Någon officiell bokföring har inte ännu hittats, undersökningen är bara i inledningsskedet. Fallet är väldigt stort, jag kan inte komma på något liknande åtminstone från den närmaste tiden, säger Järvinen.

Allt kan se bra ut på ytan

Järvinen påpekar att allt kan se bra ut utåt på en byggarbetsplats, men att det inte berättar hela historien.

- I det här fallet har skattenumren funnits på arbetstagarnas bröst, men om skatterna sedan betalats är en annan sak.

Olaglig avfallsdumpning

I fallet ingår också en misstanke om att byggavfall har dumpats olagligt. Avfallet misstänks ha förts till andra ställen än till den officiella avfallshanteringen. Därför utreds fallet också som grov miljöförstöring.

Företagarna är tidigare dömda

Polisen misstänker två män som har lett åtminstone två byggföretag i huvudstadsregionen. Männen har tidigare dömts för ekonomibrott.

Sammanlagt 150 svart anställda arbetstagare har jobbat på företagens byggarbetsplatser vid samma tidpunkt, den största delen av dem utlänningar.

Löner har betalats svart för sammanlagt över sju miljoner euro.


Ursprungstext av Marika Ahonen / Yle Helsinki