Hoppa till huvudinnehåll

Sverige inför tillfälliga gränskontroller

Öresundsbron
Öresundsbron. Öresundsbron Bild: Yle öresundsbron

Från och med torsdagen den 12 november klockan 12 lokal tid återinför Sverige tillfälliga gränskontroller vid sina gränser. De striktare reglerna kommer att gälla i minst tio dagar.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman säger att gränskontroller troligen kommer att införas med tyngdpunkt på södra och västra Sverige.

Det handlar om hamnarna i Trelleborg och Malmö, Öresundsbron samt på färjorna från Danmark och Tyskland, där man så snart som möjligt inför identitetskontroller.

Regeringen gör den samlade bedömningen att en inre gränskontroll är påkallad och uppfyller EU-rättens krav― inrikesminister Anders Ygeman

- Vi måste ha ordning och reda vid våra gränser och därför kommer vi att införa en inre gränskontroll, säger Sveriges statsminister Stefan Löfven.

300 poliser ska övervaka gränsen i Skåne

Den svenska polisen kommer att behöva ungefär 300 personer som övervakar gränsen i Skåne de första tio dagarna, säger den skånska gränspolisens chef Leif Fransson till Dagens Nyheter.

Hundratusen människor passerar gränsen till Sverige i Skåne varje dag, och det är omöjligt att kontrollera alla, säger Franson. Då blir det snabbt bilköer ända ner till Tyskland.

Störst effekt får ett legitimationskrav på färjorna över sundet, tror han.

Trafikproblem

I princip måste alla som anländer till Sverige vara beredda på att styrka sin identitet. För EU-medborgare innebär gränskontrollerna sannolikt inga förändringar förutom att man måste visa upp ett giltigt pass eller id-kort för att resa in i Sverige.

Asylsökande har i praktiken tre möjligheter. De kan söka asyl i Sverige, återvända till det land de lämnade eller fortsätta till ett annat land - till exempel Finland eller Norge - en annan väg.

Gränskontrollerna kommer högst sannolikt att leda till trafikproblem vid Sveriges gränser. Mellan 16 000 och 17 000 människor pendlar dagligen mellan Danmark och Sverige över Öresundsbron.

De tillfälliga gränskontrollerna ska gälla i minst tio dagar, fram till den 21 november. Vid behov kan de förlängas med tjugo dagar. Efter det kan beslutet förnyas inom ramen för Schengenavtalet 30 dygn åt gången.

Flyktingströmmen påkallar gränskontroller

Den svenska regeringen fattade beslut om de tillfälliga gränskontrollerna efter en begäran från Migrationsverket.

– Regeringen gör därför den samlade bedömningen att en inre gränskontroll är påkallad och uppfyller EU-rättens krav, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Tidigare har Tyskland, Österrike och Slovakien infört tillfälliga gränskontroller på grund av flyktingströmmen.

Flyktingar från Syrien och Afghanistan anländer till Tyskland
Flyktingar i Tyskland. Flyktingar från Syrien och Afghanistan anländer till Tyskland Bild: NICOLAS ARMER/EPA flyktingkris

Finland införde utökad bevakning men inte gränskontroller vid gränsen mot Sverige då allt fler asylsökande började ta sig till Finland genom Torneå-Haparanda-gränsen tidigare i höst.

Tillfälliga gränskontroller har den senaste tiden ofta tagits i bruk vid evenemang med stort säkerhetspådrag, till exempel toppmöten. Nyligen informerade Frankrike att man inför tillfälliga gränskontroller under klimattoppmötet som inleds i slutet av november.