Hoppa till huvudinnehåll

Vem betalar när skolans pekplatta går sönder?

Läsplatta och anteckningsblock på bord.
Läsplatta och anteckningsblock på bord. Bild: Creative commons/Stocksnap.io anteckningsblock

Ska föräldrarna betala när skolans pekplatta går sönder?

– Javisst, säger Raseborg och Grankulla, om eleven slarvat.
– Nej, skriv inte ens på avtalet, säger förbundet Hem och skola.

elever arbetar vid bärbara datorer
Åttondeklassare vid Hagelstamska skolan i Grankulla. elever arbetar vid bärbara datorer elever i hagelstamska skolan i grankulla

Frågor om ersättningsskyldighet dyker upp i skolorna i och med att allt fler kommuner erbjuder sina elever pekplattor eller datorer att använda för skolarbeten.

Bland annat i Grankulla, Raseborg och Vanda har många föräldrar i år skrivit på avtal där de förbinder sig att ersätta reparationskostnader, ifall apparaten går sönder på grund av vårdslöshet eller slarv. I Raseborg kan summan uppgå till cirka 400 euro, i Grankulla 175 euro, ifall hela apparaten måste bytas ut.

Föräldern Jim Backlund i Raseborg skulle inte skriva på ett sådant avtal.

man i blå skjorta
Jim Backlund. man i blå skjorta hagelstamska skolan i grankulla

– Det är ju helt förkastligt. Barn i 10-årsåldern kan göra misstag, slänga väskan, någon kan stiga på den, och plötsligt ska föräldern lägga ut 400 euro. Det är också orättvist om vissa barn inte får ta hem apparaten för att föräldrarna inte har råd, säger Backlund.

I avtalet i Raseborg hänvisar man till skadeståndslagen som också gäller när eleven till exempel slår sönder ett fönster i skolan med avsikt.

- Föräldrarna kan bli ersättningsskyldiga om det är på grund av vårdslöshet eller slarv men det skulle egentligen gälla med all annan utrustning som man lånar, säger Robert Nyman, bildningsdirektör i Raseborg.

Det är ju helt förkastligt. Barn i 10-årsåldern kan göra misstag, slänga väskan, någon kan stiga på den, och plötsligt ska föräldern lägga ut 400 euro― Jim Backlund, förälder

Vaktmästaren skruvar i Grankulla

I Hagelstamska skolan i Grankulla har nästan alla föräldrar skrivit på ett liknande avtal, och varje vecka går flera skärmar sönder. Tack vare ett samarbete mellan gymnasiets matematiklärare Robert Lindholm och Hagelstamska skolans vaktmästare har man lyckats pressa ner priset på nya skärmar till de bärbara datorerna.

– Vaktmästaren tycker om att skruva och skärmarna har jag köpt in för ungefär femtio euro per styck i parti så kan vi byta dem här i skolan på tio minuter, säger Lindholm.

pojke jobbar vid bärbar dator
Christian Kråkström säger att han inte är rädd för att slå sönder sin dator en gång till eftersom reparationen inte blev så dyr. pojke jobbar vid bärbar dator christian kråkström

Enligt rektor Catharina Sunesdotter på Hagelstamska skolan har det tillsvidare inte uppstått problem med att tolka ifall eleven förorsakat skadan med avsikt eller på grund av slarv.

– Eleverna har varit väldigt ärliga med att berätta vad som har hänt. Man ser ju ofta på skärmen om det är en tryckskada som uppkommit på den, säger rektor Catharina Sunesdotter.

Hem och skola säger nej

Förbundet Hem och skola anser att principen att föräldrar ska ersätta skolans apparater är fel. Skolan ska vara avgiftsfri, menar verksamhetsledare Micaela Romantschuk-Pietilä.

– Jag frågar mig om det ens är lagligt att ha föräldrar att skriva på ett sådant avtal. Det är viktigt att komma överens med eleven och föräldrar om spelregler när man skaffar dyr apparatur till skolorna. Men jag skulle nog avråda föräldrarna för att skriva på, säger Romantschuk-Pietilä.

flicka jobbar vid bärbar dator
Rebecka Nylund vet att de små bärbara datorerna lätt går sönder. flicka jobbar vid bärbar dator rebecka nylund
Jag frågar mig om det ens är lagligt att ha föräldrar att skriva på ett sådant avtal.― Maria Romantschuk-Pietilä, verksamhetsledare, Hem och skola

Den dyra utrustningen är ett nytt kapitel i våra grundskolor och tillsvidare finns inga klara spelregler för ersättningsfrågorna.

För tillfället utreds problematiken av riksdagens justitieombudsman tillsammans med Utbildningsstyrelsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes