Hoppa till huvudinnehåll

120 nya företag i Karleby i år

Regeringen säger att Finland har dålig konkurrenskraft. Det bromsar inte intresset för att starta nya företag. I Karleby får man gå 15 år tillbaka i tiden för att hitta lika många nya företag som i år.

Karleby centrum
Karleby centrum Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist fabriksgatan

Cirka 120 nya företag startar i Karleby i år. Senast de var så många var i början på 2000-talet, säger vd Pehr-Göran Kåla på nyföretagarcentralen Firmaxi i Karleby.

Service och handel dominerar i Karleby, endast 10 procent av nyföretagen uppstår inom industrin.

På torsdag förmiddag hade Kåla hjälpt 101 nya företag att komma igång, på eftermiddagen var de 102 stycken. Det senaste tillskottet var en liten verkstad för att reparera små maskiner. Dagligen kommer det förfrågningar.

Storindustrin ger draghjälp

För 15 år sedan fanns endast några stora industriföretag i Yxpila. I dag verkar där över 60 företag. Många av de nya företagen har uppstått som underleverantörer till storindustrin som valt att koncentrera sig på kärnverksamheten.

Och expansionen fortsätter. Woikoski, Boliden Kokkola, Freeport Cobalt och Karleby hamn har investerat över 400 miljoner de senaste åren.

- Den utvecklingen kunde man inte föreställa sig för bara 15 år sedan, säger Kåla.

Startpengen viktig

Men i dag är det alltså service och handel som dominerar bland nyföretagarna. För många är startpengen jätteviktig, säger Kåla.

I somras var det ett uppehåll på två och en halv månader i utdelning av startpeng och det sänkte genast antalet besökare.

Startpengen kan beviljas för ett halvt år och uppgår till 770 euro i månaden.

Pensionärer i farten

Ungefär en tredjedel av de som startat nya företag i år är under 30 år, men det finns också pensionärer som valt att bli företagare. Och det är någonting nytt. För tio år sedan hade inte Kåla ett enda besök av en pensionär.

En ny trend är också att människor med en hobby upptäcker att vardagsnöjet kan göras till ett företag. Kåla har hjälpt både amatörfotografer och musiker att omvandla sin hobby till affärsverksamhet.

- Med den här farten når vi 120 nya företag i Karleby före årets utgång.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten