Hoppa till huvudinnehåll

Bill Murray & Bruce Willis rockar loss i Afghanistan

En fräsch Kate Hudson nyper en ärrad Bill Murray i kinden
"Nu skall du inte se så ledsen ut lilla gubben - det var inte din tur att vinna en Oscar den här gången". Kate Hudson och Bill Murray drabbar samman i dramakomedin Rock the Kasbah. En fräsch Kate Hudson nyper en ärrad Bill Murray i kinden Bild: Future Film rock the kasbah

När en regissör som skapat flera klassiker slår ihop sig med en suverän skådespelare borde resultatet bli strålande. Men Barry Levinsons och Bill Murrays afghanska äventyr hittar inte riktigt ut ur grottmörkret.

Richie Lanz (Bill Murray) har sett bättre dagar. Rockigare dagar då nätterna var längre och kvinnorna yngre. Nu återstår bara suddiga minnen och en ytterst sjabbig version av den stjärnmanager han en gång drömde om att bli.

Allt han har är en ex-fru, en söt dotter och en sekreterare som drömmer om att bli Madonna. Samt ett förfallet kontor där han lurar småslantar av kvinnor som drömmer om att bli...tja, Madonna.

Men så en dag får han ett erbjudande han inte kan tacka nej till. En riktig turné.

I Afghanistan.

Mysigt murriga män

Regissören Barry Levinson (f. 1942) har i decennier försett manliga Hollywood-stjärnor med underbart underhållande roller - tänk bara på Robin Williams i Good Morning Vietnam (1987) och Dustin Hoffman i Wag the Dog (1997).

Denna gång är det Bill Murray som får chansen att spela ut sitt register. Vilket han gör med bravur.

Murrays Richie är helt enkelt en charmig slusk som trots att han är odräglig vädjar till ens ömmare känslor. Visst skulle man unna denne ärrade man en comeback i en brutal artistvärld som bara hyllar ungdomen?

Och om Murray fått chansen att roa sig så gäller detsamma för Bruce Willis som här tillåts spela en karikatyr av den karikatyr som John McClane under åren kommit att bli.

Bruce Willis håller om unga Zooey Deschanel
Bruce Willis håller om unga Zooey Deschanel Bild: Future Film rock the kasbah

Willis´ legosoldat Bombay Brian är så cool att man nästan kan leva med ryktet om en sjätte del i Die Hard-serien.

Men bara nästan.

Lättklädda kvinnor

Där männen formligen lyser har kvinnorna dessvärre tilldelats betydligt svagare watt. Åtminstone artistiskt sett. Faktum är att kvinnoklichéerna inte alls är lika charmiga som de manliga - de som föreställer loosers och machohjältar.

Kate Hudsons prostituerade Merci är visserligen både sensuell och smart - men hon är ändå bara "den goda horan" i nya kläder.

Zooey Deschanels Ronnie har visserligen skinn på näsan - men mest är hon hysterisk.

Och Sarah Bakers Maureen är rakt upp och ner en knubbig kvinna som sjunger falskt och som därmed är... tja, rolig. Sådär som bara kvinnor kan. När de är knubbiga och sjunger falskt.

Samtliga dessa karaktärer känns onödigt snäva i en film som de facto mynnar ut i berättelsen om den unga Pashtun-kvinnan Salima (Leem Lubany) som försöker sjunga sig fri i en kultur där hennes roll är att tiga.

Lättköpta lösningar

Rock the Kasbah är således en film som är svår att greppa. Genremässigt är den en komedi, men skrattet kommer ofta av sig när det förväntas ta sats mot en bakgrund som är allt annat än rolig.

Det känns helt enkelt obekvämt att förhålla sig lättsamt till allt från krig, prostitution och illegal vapenhandel till storyn om en Pashtun-kvinna som vill ställa upp i den afghanska motsvarigheten till American Idol. Trots att det kan kosta henne livet.

Så även om skådisarna är starka och miljöerna färgstarka blir helheten lite väl magstark.

Och om ni undrar vad man denna gång avser med "inspirerad av verkliga händelser" så har det bara att göra med det faktum att showen Afghan Star existerar i verkligheten och att den gett upphov till starka reaktioner. Kvinnliga deltagare har hotats till livet och efter tolv säsonger har ännu ingen kvinna vunnit.

Jag tvivlar på att Rock the Kasbah gör de afghanska kvinnornas kamp rättvisa.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje