Hoppa till huvudinnehåll

Donner berömmer Skavlan för Åkesson-intervju

Jörn Donner gästade Skavlan i SVT den 13 november 2015.
Jörn Donner gästade Skavlan i SVT den 13 november 2015. Bild: SVT fredrik skavlan

Finlands enda Oscarvinnare Jörn Donner varnar för alkoholens destruktiva verkan i fredagens avsnitt av talkshowen Skavlan.

Donner är ovillig att prata om hjärtesorg och sina förhållanden i programmet och skämtar bort samtalsämnet med att säga att han såklart har erfarenhet av hjärtesorg i och med att han är 82 år gammal, men när programvärden Fredrik Skavlan frågar om den melankoli som ibland fungerar som inspiration för författare lossar Donner lite på restriktionerna.

– Jag har haft långa perioder av melankoli. Men det gäller att bekämpa det med olika metoder, säger producenten och författaren.

Jörn Donner vann 1983 en Oscar för filmen Fanny och Alexander, som han var producent för. Han har också bland annat fått Finlandiapriset, Tollanderska priset och Svenska Akademiens Finlandspris.

Något bra självförtroende säger Donner sig ändå inte ha, trots framgången.

– Åtminstone har jag lyckats dölja det väl att jag har dåligt självförtroende. Det är ju det viktigaste. Jag har inte visat upp den dåliga biten av mitt självförtroende, säger Jörn Donner i programmet.

Tillståndet har periodvis förvärrats.

– Den kan förfalla till depressioner och pessimism och sådant. Men det går att bekämpa. Antingen gäller det att finna något sällskap eller genom att dricka alkohol. Men det rekommenderar jag inte för det kan leda till alkoholism, säger Donner.

Donner pratar om sin ställning i samhället och om hur han tidigare fick träffa intressanta personligheter bara för att byta ett par ord men hur det inte längre är möjligt.

- Om man tar kontakt med Sveriges statsminister för att göra intervju så är det ok, men inte att bara träffa honom eller henne. Jag vill ingenting, bara träffa folk! Det är omöjligt att träffa någon bara för att träffa! De har inte tid, säger Donner.

Bra beslut att ta in Åkesson

Samtalet kommer också in på ämnet politik och politisk korrekthet och Donner berömmer Skavlan för att ha bjudit in Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till programmet.

- Man måste föra dialog med alla, också sina motståndare, säger Donner och pubilken applåderar.

Donner jämför Sverige och Finland som länder och säger bland annat att Sverige är ett mycket öppnare land men att Finland också kommer att bli tvunget att öppna sig i det rådande världspolitiska läget.

Till sist undrar Fredrik Skavlan om Donner skulle använda ordet konventionell, som han använder om Skavlan, om sig själv.

- Nej! Jag kan säga vad fan som helst, men säger inte det ikväll för då klipper de bort mig, utbrister Donner då.

Jörn Donner var gäst i Skavlan också i januari 2013. Han hyllades då bland annat på Twitter för sitt framträdande. En del gick så långt som att säga att Donner var den bästa gästen Skavlan någonsin haft.

Du kan se hela fredagens avsnitt av Skavlan på svt.se.

Läs också