Hoppa till huvudinnehåll

Kurderna återtog Sinjar

Kurdiska peshmergakrigare har hissat den kurdiska flaggan i staden Sinjar i dag och IS uppges ha dragit sig tillbaka från delar av staden.

De kurdiska markstyrkorna inledde i går anfallet för att återta staden Sinjar och de hade stöd av den amerikanskledda koalitionens stridsflyg.

Det är den största markoffensiv som inletts i Irak sedan Islamiska statens kraftiga avancemang förra sommaren då organisationen också erövrade Sinjarområdet.

De kurdiska trupperna mötte litet motstånd trots att IS uppges ha flyttat krigare till Sinjar under den senaste tiden.

Kurdiska myndigheter säger ändå att striderna inte är över eftersom det kan röra sig om en taktisk reträtt från IS sida.

Stora områden har minerats

IS har också minerat stora områden och lagt ut sprängladdningar i byggnader, vilket försvårat kurdernas avancemang.

IS har också haft som taktik att skicka självmordsbombare i fordon mot kurdiska trupper. På den punkten har ändå stödet från luften hjälpt.

På torsdagen kunde de kurdiska trupperna skära av vägen mellan IS självutnämnda huvudstad Raqqa i norra Syrien och den IS-kontrollerade miljonstaden Mosul i norra Irak.

Kurdiska krigare återtog Sinjar av IS
Kurdiska krigare återtog Sinjar av IS Bild: yle sinjar

Den amerikanskledda koalitionen genomförde 36 flygattacker på onsdagen och torsdagen för att bana vägen för markoffensiven. Enligt uppgifter deltog minst 7 500 kurdiska soldater i markoffensiven.

- En seger i Sinjar är symboliskt mycket viktig eftersom det blivit en symbol för oförrätter mot kurderna, sade presidenten för det kurdiska självstyret i norra Irak Masoud Barzani under presskonferens som ordnades med staden Sinjar i bakgrunden.

Barzani poängterade också att kampen mot IS inte endast berör kurderna utan att det gäller en kamp för det goda mot det onda för hela mänsklighetens del.

Offensiven har planerats länge

Offensiven mot IS i Sinjar har planerats länge och redan under flera veckor har trupper, vapen och krigsmateriel skickats till området.

Inledandet av offensiven drog ut på tiden på grund av svåra väderförhållanden. Offensiven har också försenats på grund av att de olika kurdiska grupperna som deltar i offensiven haft svårt att samordna sig.

Staden Sinjar - eller Shingal på kurdiska – är en viktig centralort för de kurdiska yazidierna.

I fjol somras spreds bilder omkring i världen där förfärade yazidier försökte fly undan IS storoffensiv och många tog sin tillflykt upp till Sinjarberget. Där var det humanitära läget mycket svår.

IS dödade och tillfångatog ett stort antal människor. Olika uppgifter talar om mellan hundratals och tusentals döda. Flera tusentals kvinnor tillfångatogs och flera tvingades till sexslaveri.

IS anser att yazidierna, vilkas religion som blandar element av olika religioner, är djävulsdyrkan. Nu har också yazidiska frivilligtrupper deltagit i anfallet för att återta Sinjar.

- Yazidierna kan nu höja blicken, sade Masoud Barzani.

Precis som staden Kobane i norra Syrien har Sinjar förts fram som en stad där kampen mot IS brutala styre utkämpar sig. Kobane belägrades av IS från september i fjol fram tills att de kurdiska försvarstrupperna bröt belägringen i våras.

Världens ögon var flera månader fokuserade på situationen i Kobane. Nu återstår att se hur de senaste dagars framgångar i kampen mot IS påverkar tidtabellen för det planerade anfallet för att återta Mosul.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes