Hoppa till huvudinnehåll

Rädslan för flyktingar minskar i Evitskog

Flyktingförläggningen i Evitskog.
Flyktingförläggningen i Evitskog. Flyktingförläggningen i Evitskog. Bild: Yle / Victoria Wirén asylsökande i kyrkslätt

I Kyrkslätt har den värsta flyktingpaniken mattats av, men en del av ortsborna är fortfarande rädda för de flyktingar som sedan augusti har inhysts i Evitskog.

Speciellt det faktum att man mitt ute på landsbygden placerade flera hundra män upprörde motståndarna.

Samtidigt finns det en hel uppsjö av frivilligarbetare som samlar in kläder och ordnar kurser i finska och andra aktiviteter för flyktingarna.

- Flyktingarna har inte stört oss alls, tvärtom. De hejar när man går ute på vägen. Nu går de inte så mycket när det har blivit kallt, säger Kerstin Sandfors.

Sandfors bor några kilometer från Evitskogs flyktingförläggning och hon hör till dem som ibland ger flyktingarna lift in till Kyrkslätt centrum. Det är lång väg att gå och de finns få bussturer.

Ingegerd Wikström och Kerstin Sandfors ställer gärna upp för flyktingar.
Ingegerd Wikström och Kerstin Sandfors ställer gärna upp för flyktingar. Ingegerd Wikström och Kerstin Sandfors ställer gärna upp för flyktingar. Bild: Yle / Victoria Wirén ingegerd wikström

Stämningen bättre nu

Veikko Pyykkönen, som lotsat flyktingförläggningen de senaste tre månaderna, tycker att stämningen har blivit mera välkomnande.

- Jag har inte haft negativa upplever alls nu under den senaste tiden. Jag tror att det beror på att vi har så många dagliga aktiviteter som ordnas av frivilliga och olika organisationer.

Flyktingar i Evistkog får information.
Veikko Pyykkönen och en tolk berättar för flyktingarna att Röda korset tar över flyktingförläggningen i Evitskog. Flyktingar i Evistkog får information. Bild: Yle / Victoria Wirén asylsökande i kyrkslätt

Pyykkönen räknar upp kurser i finska, fotbollsträningar, mölkkyspel och crossfit. Det finns en sporthall som används flitigt och några flytingar har börjat hjälpa till på ålderdomshem eller hos personer som behöver hjälp med jobb hemma på gården.

- Jag tror att vi har bevisat att de är vanliga människor som försöker ta sig igenom den här processen och de personliga bekymmer som de har.

Pyykkönen tycker inte att det var så överraskande att en del Kyrkslättbor reagerade så starkt på flyktingarna.

- Jag har upplevt det många gånger förut när vi öppnar en ny flyktingcentral. Det är bara fördomar.

Rädslan finns kvar

Sommarens hätska debatt om flyktingarna har ebbat ut, men bland de närmaste grannarna vid Evitskogs flyktingförläggning finns det fortfarande en rädsla för det främmande.

Laura berättar att hon inte vågar gå ut på promenad med barnvagnen, eftersom hon är rädd för att flyktingarna inte respekterar kvinnor.

I samma husbolag uppger en kvinna som vill vara anonym att hon och hennes tonårsdotter flyttar bort. En av orsakerna är att dottern inte vågar gå ute om kvällarna.

Så här ser det ut utanför flyktingförläggningen i Evitskog.
Evitskog är vackert, men det är långt borta från butiker och service. Så här ser det ut utanför flyktingförläggningen i Evitskog. Bild: Yle / Victoria Wirén asylsökande i evitskog

Bland de närmaste grannarna har också vattenproblem inverkat negativt på attityderna. Grannarna delar brunn med flyktingförläggningen, men eftersom det bor dubbelt flera där än huset är planerat för har brunnen ibland sinat.

Men sist och slutligen är situationen nu helt okej, menar Henri Pulli.

- Nu har den största uppståndelsen lagt sig. Man ser inte till dem så mycket nu när det har blivit höst.

Bybutik vädrar morgonluft

I bybutiken i Lappböle har flyktingarna i grannbyn Evitskog varit ett populärt samtalsämne. Köpmannen Johan ”Jontte” Holmström har under de senaste månadernas lopp hört många olika åsikter.

Som köpman gäller det att hålla tungan rätt i mun och hålla sig på god fot med kunderna.

- Var och en få ha sin åsikt. Och egentligen kanske det inte har varit så rysligt mycket negativt som man kunde ha väntat sig. Tiden har gjort sitt.

Holmström ger myndigheterna en stor del av skulden för att debatten blev så hetsig bland ortsborna. Ifall myndigheterna hade tagit sig tid att informera bättre kunde man ha undvikit en del av protesterna, menar han.

- När folk inte riktigt vet vad det är fråga om blir det lätt negativt.

Holmström tror att det kan vara ganska knepigt att ta hand om tusentals flyktingar, men på sikt tror han att vi har nytta av dem som arbetskraft, pensionsbetalare och för att få in nya idéer.

Jontte Holmström har skaffat en butiksbil.
Holmström har investerat i en begagnad butiksbil. Jontte Holmström har skaffat en butiksbil. Bild: Yle / Victoria Wirén jontte

På kort sikt hoppas Holmström att flyktingarna kunde hjälpa till att hålla bybutiken vid liv. Det finns nu två flyktingförläggningar i Kyrkslätt och en i Mjölbolsta, det betyder ungefär tusen potentiella kunder.

Holmström har köpt en begagnad butiksbuss som två gånger i veckan ska köra runt till flyktingförläggningarna.

- Vi hoppas att de köper små saker som hygienartiklar, lite salt och sött, dricka, frukt och grönt. Som en liten bybutik fungerar vi på existensminimum. Med lite till håller vi oss lite bättre ovanför ytan.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes