Hoppa till huvudinnehåll

Mathjälpen viktig också i Pojo

Föreningen Pojosmulan vill använda gatuköket i Pojo kyrkby för matutdelning
Gatuköket är utdömt och får inte hyras för matutdelning Föreningen Pojosmulan vill använda gatuköket i Pojo kyrkby för matutdelning Bild: Yle/Monica Slotte pojosmulan

Föreningen Pojosmulan söker nya lokaler i Pojo kyrkoby. Behovet av mathjälp är stort och engagemanget finns bland frivilliga.

Matutdelningen i Karis har fungerat i Henelius gamla butik i ungefär ett år. Här engagerade sig ortsbon Johan Lumme som också såg ett stort behov för motsvarande verksamhet i Pojo.

Det var i februari som utdelningen kom igång i lokaler invid Pojo brandstation. Den pågick i några månader. Efter en paus på ett par månader anser Lumme att det vore dags att få igång den igen. Frågan är var.

Gatuköket olämpligt

Föreningen Pojosmulan ville hyra ett cirka 500 kvadratmeter stort område i Pojo kyrkoby av Raseborgs stad.

En privatperson tog kontakt och ville donera det gamla gatuköket i Pojo kyrkby. Det gjordes upp ett preliminärt kontrakt med Raseborgs stad men samhällstekniska nämnden sade nej.

Gatuköket lämpar sig inte längre för livsmedelshantering och borde ha rivits för länge sedan. Området betecknas också som park och gatuområde och passar därför inte för det här ändamålet.

Föreningen Pojosmulan vill använda gatuköket i Pojo kyrkby för matutdelning
Gatuköket står tomt och borde ha rivits enligt samhällstekniska nämnden i Raseborg Föreningen Pojosmulan vill använda gatuköket i Pojo kyrkby för matutdelning Bild: Yle/Monica Slotte pojosmulan

- Om det blev back på det här utrymmet så får vi söka oss till ett annat. Problemet är att det är svårt att hitta ett ställe i Pojo. Man skulle tro att det finns lediga lokaler eftersom det inte är så mycket verksamhet i kyrkbyn men så är inte fallet, säger Johan Lumme.

Många i kö

Det kom mellan 20 och 30 personer för att hämta mat till utdelningen i Pojo. I Karis där verksamheten pågått en längre tid står upp till 130 personer i kö.

Matutdelning varje måndag vid Henelius gamla affär i Karis
Matutdelning varje måndag i Karis Matutdelning varje måndag vid Henelius gamla affär i Karis Bild: Yle/Monica Slotte henelius

Vad säger det här om vår tid, att det är så många?

- Det visar att inkomstklyftorna ökar radikalt. Man talar om dåliga tider och depression men jag ser inte att vi egentligen har nödtider. Nöden ligger i människornas hjärtan då de inte klarar av att dela med sig.

Johan Lumme vill organisera matutdelning också i Pojo
Johan Lumme ser att maten behövs Johan Lumme vill organisera matutdelning också i Pojo Bild: Yle/Monica Slotte pojosmulan

Johan Lumme var med om att grunda föreningen Pojosmulan - Pohjanmuru för att administrera mathjälpen. Han hoppas att någon kan hjälpa föreningen med att hitta en fastighet för verksamheten. Tips tas gärna emot.

- Det som krävs av lokalen är det som livsmedelsinspektionen kräver. Där ska bland annat finnas rinnande vatten. Lokalen behöver inte vara stor.

Bifall från butikerna

Affärerna har enligt Johan Lumme visat stor beredvillighet när det gäller att donera livsmedel. Han ser det som en europeisk tendens att nu börja lagstifta om att man inte får kasta bort gamla varor.

- Det betyder ju också att staten och kommunen förr eller senare kommer att beläggas med ett tvång att ta hand om varorna. De borde vara glada för att det nu finns frivilliga som kör igång verksamheten till självkostnadspris.

Frivilligt engagemang

I torsdags var åtta medarbetare på plats vid utdelningen i Karis. De behövs när det är över 100 personer i kön.

Matutdelning varje måndag vid Helenius gamla affär i Karis
I Karis sker matutdelningen i Heneliusbutiken Matutdelning varje måndag vid Helenius gamla affär i Karis Bild: Yle/Monica Slotte henelius

- I somras hände det att vi var bara tre stycken, men det gick det också. Det viktigaste är inte att utdelningen löper väloljat utan att människor får mat och att det som finns delas ut.

Johan Lumme påminner om att matutdelningen är beroende av ekonomiskt stöd till hyror och elektricitet samt bensin för de som hämtar maten.

Matutdelning i Raseborg

I Pojo är det ortens butik och bageri som deltar i mathjälpen. Motsvarande verksamhet har i Ekenäs startats som ett samarbete mellan olika församlingar och affärerna.

Ekenäs Matbank har varit verksam i ungefär ett och ett halvt år. I Tenala-Bromarv är det församlingen och lokala företagare som står för mathjälpen.

I Ekenäs är det matutdelning vid Matbanken, Björknäsgatan 29-31 varje torsdag kl.14. Tenala-Bromarv har utdelning torsdagar kl.14 i Tenala församlingshem. I Karis sker matutdelningen vid Heneliusbutiken måndagar kl.17-18.

Läs också