Hoppa till huvudinnehåll

Kockknivar i test: Victorinox och Fiskars vassast i lådan

Kungskonsumenten testar kockknivar
Kungskonsumenten testar kockknivar Bild: Yle/Maarit Åström-Kupsanen kungskonsumenten testar

En bra och vass kniv är viktig när man lagar mat. Det är frustrerande och direkt farligt att arbeta med en slö kniv. Kungskonsumenten testade de kändaste tillverkarnas kockknivar, som finns i de största varuhusen.

Det finns ett stort urval kockknivar och priserna är mycket varierande.

Testknivarna är de medelprissatta Fiskars Edge (modell stor), Jamie Oliver, Marttiini Condor Kitchen Professional och Victorinox 5.2003.19. Utmanaren är Ikeas betydligt förmånligare Ikea Gynnsam.

Testgruppen bestod av en lärare och två elever vid Restaurangskolan Perho. De testade knivarna i en veckas tid och skar mycket grönsaker, frukter och kött med dem. Fokus låg speciellt på skärpan och på hur användbara knivarna är.

Tillverkarna lovar hållbarhet och balans

Marknadsföringen lovar att Jamie Oliver-kniven har bra balans och är lätt att skära med. Kniven ska lämpa sig för daglig användning, handtvätt rekommenderas. Kniven är balanserad, handtaget sitter i handen perfekt och tack vare dess form hamnar inga fingrar under bladet, heter det.

Ikea Gynnsam lovar i sin tur att formen på handtaget och det starka bladet gör kniven lätt att skära med.

Kungskonsumenten testar kockknivar
Testgruppen som bestod av Teemu Tuovinen, Saara Ballis och Iines Herala. Kungskonsumenten testar kockknivar Bild: Yle/ Maarit Åström-Kupsanen kungskonsumenten testar

Fiskars Edge är formgiven i Finland och tillverkad i Kina. Specialytan hindrar smuts från att fastna och motverkar korrosion. Kniven ska vara gjord av hållbart, rostfritt stål.

Marttiini är en finländsk kniv av rostfritt kromstål. Enligt tillverkaren är kniven hållbar och stadig tack vare det tjocka, styva bladet, och passar också i större händer tack vare det maffiga handtaget. Kniven är flaggmärkt, det vill säga tillverkad i Finland.

Schweiziska Victorinox' knivar har internationell, livslång garanti som täcker alla möjliga material- och tillverkningsfel. Knivarna är utrustade med ett strävt Fibrox-handtag. Greppet om kniven ska vara fast också med våt eller oljig hand.

Ikea och Victorinox hölls vassa

Knivarna togs i bruk rakt ur paketen. De skärptes inte under testet.

Under testet höll Victorinox- och Ikea-knivarna skärpan bäst. Efter en vecka gick det ännu lätt att skära en tomat i små kuber med båda knivarna.

Marttiini-kniven hade däremot blivit rejält slö på en vecka. Att skära en tomat i nätta kuber vållade problem för testgruppen.

Fiskars och Victorinox skar bäst enligt testgruppen. De var också de mest praktiska, behändiga och mångsidiga knivarna för många ändamål.

Men trots att Victorinox är en vass och smidig kniv, hade den en sida som testgruppen inte gillade. Knivens blad är rätt lågt och därför träffar knogarna i skärbrädet när man skär med den. Det här var enligt testgruppen obehagligt, speciellt om man använder kniven en längre tid. Testpersonerna tyckte att bladet är för smalt.

Jamie Oliver-kniven upplevde testgruppen vara tung att använda och instabil, trots att förpackningen lovar motsatsen. Handtaget och bladet verkade inte vara i balans och hacket inte det snyggaste möjliga.

Marttiini-kniven tyckte testgruppen däremot vägde för lite. Fiskars-kniven tyckte alla var smidigast och väldigt praktisk. Handtaget var ändå lite väl halt.

Ikea-kniven höll skärpan men upplevdes vara tung och klumpig att använda.

Viktigt att skärpa knivarna ofta och noggrant

Rekommendationen är att man tvättar knivar direkt efter att man använt dem och torkar av dem ordentligt. För att en kniv ska hålla bra ska den skärpas regelbundet.

Skärp kniven på hela dess längd, i en 20 graders vinkel och med kring tio drag per sida. Vinkeln ska vara densamma för varje drag.

Förvara inte kniven i en låda där den kan ta skada av andra metallföremål.

Testets vinnare blev Victorinox' kockkniv. På andra plats kom Fiskars kniv. Båda knivarna fick beröm för att de var lätta att använda.

Plus och minus

Kungskonsumenten testar kockknivar
Victorinox 5.2003.19 Kungskonsumenten testar kockknivar Bild: Yle/ Airi Saastamoinen kungskonsumenten testar

1. Victorinox 5.2003.19, pris 35,50 euro

+ Håller skärpan väl
+ Lätt
+ Praktisk att använda och lätt att hantera
+ Skär snyggt

- För smalt blad. Knogarna tar i skärbredet

Kungskonsumenten testar kockknivar
Fiskars Edge Kungskonsumenten testar kockknivar Bild: Yle/ Airi Saastamoinen kungskonsumenten testar

2. Fiskars Edge (stor, 19 cm), pris 29,95 euro

+ Lätt att hantera, behändig
+ Skär snyggt
+ Behåller skärpan väl

- Halt handtag

Kungskonsumenten testar kockknivar
Jamie Oliver Kungskonsumenten testar kockknivar Bild: Yle/ Airi Saastamoinen kokkiveitsi

3. Jamie Oliver (19 cm), pris 25,95 euro

+ Bekvämt handtag

- Runt blad som inte rör länge i skärbrädet
- Dålig balans, lutar åt ett håll
- Tung

Kungskonsumenten testar kockknivar
Ikea Gynnsam Kungskonsumenten testar kockknivar Bild: Yle/ Airi Saastamoinen kungskonsumenten testar

4. Ikea Gynnsam, pris 12,99 euro

+ Bekvämt handtag
+ Håller skärpan väl

- Tung
- Instabil, för stort blad
- Dålig balans

Kungskonsumenten testar kockknivar
Marttiini Condor Kitchen Professional Kungskonsumenten testar kockknivar Bild: Yle/ Airi Saastamoinen kungskonsumenten testar

5. Marttiini Condor Kitchen Professional, pris 29,95 euro

+ Bladet är som en spegel
+ Inhemsk

- För kort och tjockt handtag. Handtaget börjar trycka på handen om man skär länge
- Trög att skära med. För lätt
- Blir snabbt slö

Maarit Åström-Kupsanen
Ursprungstexten på Kungskonsumentens webbplats.