Hoppa till huvudinnehåll

Tegelstenar kastades in i dagrum på flyktingförläggning

Illdåd vid flyktingförläggning i Hennala
Illdåd vid flyktingförläggning i Hennala Bild: Lehtikuva hennala

Flyktingboendet i Hennala i Lahtis utsattes för illdåd natten mot söndag. Tegelstenar kastades in genom flera fönster på boendet.

Strax efter midnatt krossades tre fönsterrutor i boendets dagrum av tegelstenar. Två hela och två halva tegelstenar landade på dagrummets golv.

Några personer befann sig i rummet då fönsterrutorna krossades, men ingen skadades.

Enligt polisen sågs åtminstone två personer fly från platsen. Polisen har inte fått tag på gärningsmännen.

Fallet utreds som grovt hemfridsbrott.

Berusad man härjade vid boende i Esbo

Också en annan incident vid boende för asylsökande har inträffat. I Esbo har en man gripits i närheten av ett gruppboende för minderåriga flyktingar.

Den berusade mannen, som bor i huset bredvid, sköt med en signalpistol i närheten av boendet. Han vållade dock inte någon skada.

Han säger själv att han ville skoja lite.

Boendet för minderåriga flyktingar har verkat Rinnehemmets utrymmen sedan september.

Fallet utreds som som skjutvapensbrott

Lugn stämning på flyktingmottagningen i Hennala efter nattens våldsdåd.
Lugn stämning på flyktingmottagningen i Hennala efter nattens våldsdåd. Bild: Fredrik Wahlström / Yle hennala

Hennala har uppmärksammats även tidigare. Då flyktingboendet öppnades i september avfyrade ett fyrtiotal demonstranter fyrverkeripjäser och kastade sten mot den buss som asylsökande anlände i.

Smällarna skrämde många av de nyanlända - bland dem fanns flera barn.

En ung man utmärkte sig också genom att demonstrera iklädd Ku Klux Klan-kåpa, vilket väckte internationell uppmärksamhet.

Vanligt med tvister mellan inneboende

Polisen har kallats till platsen också flera gånger tidigare, men oftast har det varit fråga om bråk mellan personer som bor där.

I snitt tillkallas polisen sex gånger i veckan till Hennala - enligt polisen ökar de interna spänningarna av att en del inneboende anammat sig lokala dryckesvanor.

Oftast har det räckt med att polisen diskuterat med de tvistande parterna, men ibland har polisen tagit med sig personer för tillnyktring.

- Där finns mycket människor och det finns mycket spänningar mellan människorna, säger kommissarie Pekka Kokkonen som Yle uutiset talat med.

Ibland tillkallas polisen flera gånger per dygn, och däremellan finns lugnare perioder. Polisen åker alltid till platsen då FRK-personalen på boendet ber om det.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes