Hoppa till huvudinnehåll

FFC går hårt åt Posten

Postens logistikcentral
FFC:s ordförande Lauri Lyly. Postens logistikcentral Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto brev

Fackcentralen FFC hotar att avbryta förhandlingarna om en gemensam arbetsmarknadslösning om Posten anlitar bemanningsföretag under en eventuell strejk senare i veckan.

FFC säger att Posten beter sig hänsynslöst då företaget förutsätter att de ordinarie anställda ska utbilda personal från bemanningsföretag så att de kan hålla postverksamheten i gång under en eventuell strejk.

Fackcentralen återgår till förhandlingsbordet först när Posten slutar att använda personal från bemanningsföretag som strejkbrytare.

FFC:s ordförande Lauri Lyly säger att det vore fullständigt exceptionellt av ett företag att anlita bemanningsföretag under en arbetskonflikt.

FFC: styrelse har beslutat att medlemsförbunden gör sig redo att försätta bemanningsföretaget SOL och andra bemanningsföretag i blockad.

Malinen: Posten inte längre i monopolställning

Posten framhåller att det är lagligt att använda sig av kompletterande personal. Postens vd Heikki Malinen säger att Posten under inga villkor ersätter ordinarie personal med personal från bemanningsföretag.

Malinen framhåller att Posten inte är ett monopolföretag och att även bolagets konkurrenter anlitar bemanningsföretag och underleverantörer. Han säger att det vore konstigt om Posten inte får göra likadant.

Posten har använt personal från SOL Henkilöstöpalvelut som kompletterande personal inom postsortering och –distribution för att alltid kunna hålla verksamheten i gång.

Posten framhåller att det är lagligt att använda bemanningsföretag under strejk, även då strejken är laglig. Användningen av hyrd arbetskraft begränsas enligt Posten inte i Internationella arbetsorganisationen ILO:s avtal om organisationsfrihet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes