Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstads sinfonietta spelar för 200 000 euro

Jakobstads sinfonietta övar med körer och solister inför musikalkonserten
Jakobstads sinfonietta övar med körer och solister inför musikalkonserten Bild: Yle/ Kjell Vikman sinfonietta

Jakobstads sinfonietta hoppas på att kommunerna runt Jakobstad skall stöda orkestern ekonomiskt men var och en kommun får fatta sitt självständiga beslut.

Den kommunala samarbetsnämnden rekommenderar i varje fall att kommunerna stöder orkestern som fungerar som utbildningsorkester vid Musikhuset i Jakobstad. Jakobstad står för den största delen av budgeten, de externa medlen som inte är kommunala har ökat i betydelse. Orkestern har en budget för nästa år som närmar sig 200 000 euro.

Orkestern kostar 200 000 euro

Budgeten för orkestern närmar sig 200 000 euro. Den största summan står Jakobstad för, 158 000 euro. Jakobstadsnejdens musikinstitut har i en skrivelse begärt cirka 30 000 euro av Jakobstads grannkommuner i förhållande till folkmängden.
Kronoby har dragit sig ur verksamheten, Larsmo är den enda kranskommun som betalar den andel som musikinstitutet önskat förutom Jakobstad.

– Det är ganska krasst i Nykarleby, lite bättre är det i Pedersöre men det är helt klart att vi lider av det, säger musikinstitutets rektor, Bo-Anders Sandström.

– Vi tycker själva att insatserna inte är så höga, kommunerna får nästan tillbaka sin insats via de konserter som ordnats i kommunerna.

Orkestern har fått mer externa resurser

De kommunala bidragen ger totalt 160-170 000 euro. Externa bidrag har ökat och orkesterns totala budget rör sig kring 200 000 euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Aborterna blev färre då Vanda införde gratis preventivmedel – nu ska forskare se om samma sak händer i övriga landet

  Efter 18 månader syns ingen förändring i Karleby.

  När Vanda införde gratis preventivmedel 2013 märktes det inom tre månader att antalet aborter började minska. Forskning under åren som följde slog fast att det fanns ett samband. Nu ska Institutet för hälsa och välfärd, THL, och Helsingfors univeristet titta på om det finns liknande resultat i övriga landet.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.