Hoppa till huvudinnehåll

Naturutfärd under ytan

Bra att ha om du tänker snorkla
Bra att ha om du tänker snorkla Bra att ha om du tänker snorkla Bild: Yle/Jyrki Karjalainen smart stuff

De flesta som går ut och njuter av naturen håller sig på torra land. Vissa åker ut med båt, kajak, kanot eller en liten jolle. Men det finns ju en hel del att se under ytan också!

Snorkel med ventil
Snorkel med ventil Bild: Yle/Jyrki Karjalainen smart stuff

Fridykning eller dykning med aggregat kanske blir för komplicerat, men snorkling kan de flesta pröva på. Med rätt utrustning i alla fall.

En snorkel och en dykmask, cyklop eller simglasögon är något av ett måste. Kolla att de passar ditt ansikte och sluter tätt. Har du korrigerad syn så finns det masker med slipade linser. Snorkel finns i många utföranden, exempelvis med ventil som skall hindra att vågskvalp läcker in eller att snorkeln fylls med vatten varje gång du dyker ner.

Vill du förlänga säsongen är en våtdräkt eller varför inte en torrdräkt att rekommendera. De kostar en del, men i nordiska vatten är det bara några få månader, nästan veckor, som man kan ligga och snorkla utan att drabbas av hypotermi.

Simfenor och simhandskar
Simfenor och simhandskar Bild: Yle/Jyrki Karjalainen smart stuff

För att lättare ta sig fram och effektivera simrörelserna kan simfenor vara på sin plats. Finns för både händer och fötter. Har du planer på att dyka ner ett par meter och är klädd i våtdräkt är ett viktbälte bra att spänna om midjan.

Medel som skall motverka imma
Medel som skall motverka imma Bild: Yle/Jyrki Karjalainen smart stuff

Dykmasker har en tendens att lätt imma igen. Spott fungerar bra men har du extra pengar i fickan och är lite av en prylnisse så kan du köpa en liten flaska med medel som skall minska bildningen av imma. Spottet har den fördelen att det är gratis, och du har det alltid med dig.

Räknar du dig själv som simkunnig är det bara att köra igång, men är du lite osäker i vattnet så håll dig till vatten där du bottnar, och varför inte pröva på en snorkelled med informationstavlor och utstakad rutt? Gärna då tillsammans med någon van simmare.