Hoppa till huvudinnehåll

Skolan där man får måla på väggarna

Kungsvägens skola i Sibbo är betydligt mer färggrann än de flesta andra skolor.

Att stiga in i Kungsvägens skola är som att stiga in i ett konstgalleri. Skillnaden är att konsten inte är målad på tavlor, utan på väggarna.

- Det är mycket roligare att gå i en skola som har teckningar och målningar. Det skulle vara jättetråkigt med bara vita väggar, säger Emilia Alasara.

Alasara, tillsammans med Aneth Lindroos och Johanna Ingman, sätter målfärg på händerna och trycker dem mot väggen. Handavtrycken pryder skolans foajé.

- Vi skulle först göra ett träd med löv i olika färger, men det blev lite större än vi hade tänkt oss. Sedan började göra händer i olika färger, säger Alasara.

Underlättar navigering inne i skolan

I biblioteket står Cecilia Juslin och målar en bild på väggen. På bilden ser man en flicka med ett stort svärd.

- Det föreställer en flicka som har tröttnat på att vänta på sin prins, så hon söker själv upp honom i stället.

Juslin tycker det är roligt att man får lämna något efter sig i skolbyggnaden, samtidigt som det sätter mera liv i skolan. Hon har också hittat en praktisk funktion för bilderna.

Text på en dörr i Kungsvägens skola.
Kärlek. Text på en dörr i Kungsvägens skola. Bild: Yle/Jonas Blomqvist jag älskar dig

- Det är lättare att hitta fram till klassrummen. Jag var själv orolig för att jag inte skulle hitta till klasserna, så jag memorerade skolan med hjälp av bilderna.

Onödigt att fråga om lov

Bildkonstlärare Annette Lagerqvist berättar att eleverna trivs bättre när det är färggrant på väggarna. Konstverken är också något som besökare kommer ihåg efteråt.

- Till exempel när sexorna kommer på besök till Kungsvägen, så är det många som reagerar på att det är en spännande miljö.

De äldsta konstverken är visserligen redan över 20 år gamla, men sedan beskedet om att skolan ska rivas kom har väggmålandet eskalerat snabbt.

- Nu har vi tagit över väggarna i skolan. Vi frågar inte så mycket om lov längre utan vi bara målar. Vi försöker använda alla ytor vi hittar, berättar Lagerqvist.

Smiley målad på väggen i Kungsvägens skola.
Någon har målat en smiley på väggen i tamburen. Smiley målad på väggen i Kungsvägens skola. Bild: Yle/Jonas Blomqvist smiley

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland