Hoppa till huvudinnehåll

Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

Gitte Laurell.
Gitte Laurell tänker ofta på det här med some. Gitte Laurell. Bild: Yle/Max Westerlund och Mirjam Heir gitte laurell

Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt får upp ögonen för den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och some-experten Gitte Laurells tips på hur du kan sprida ditt innehåll till en större publik.

Att sprida är egentligen att försöka hitta och engagera en publik som är intresserad av det du vill berätta.

- Att sprida är kort sagt att fundera okej jag har ett innehåll, vem intresserar det här? och försöka sprida till dem det intresserar.

Vad är ämnet? Vem kan det intressera? Vem berör det?

- Handlar det om till exempel dagvård så är säkert föräldrar med små barn intresserade. Det du gjort kan också vara intressant för till exempel dagvårdspersonal.

Har du några tips till dem som ska sprida sina nyheter?

- Fundera på vad det är du skriver om. Om du skriver om det som berör din skolvardag så är det enklaste om skolan redan har en sida, ett forum eller någonting, där du kan sprida nyheten.

Föräldrar är också intresserade av att veta vad ni som reportrar för Yle Nyhetsskolan gör så försök sprida innehållet via kanaler som de använder, säger Laurell.

Nyckelord inom social media
Att välja rätt kanal för att sprida sin nyhet är a och o. Var finns de som är intresserade av det här? Nyckelord inom social media Bild: Svenska Yle webbjournalistik

Fokus ska vara på det ämne man rapporterar om. Vem diskuterar sådant här?

- Handlar det om mode så finns det bloggare som kunde tänkas vara intresserade. Gör du grejer kring Kyrkslätt så har staden olika invånarföreningar som kan vara engagerade i saken, säger Laurell.

Hur får man så många som möjligt att se sina inlägg eller bilder på sociala medier?

- Mitt första tips är att tänka på hur du vill att den som ser ditt innehåll ska reagera.

När man delar något på sociala medier är det ofta lockande att skriva en lång grej för det är mycket man vill berätta.

Korta grejer som intresserar dig och en bra bild. Inte sju rader och "läs mera".― Gitte Laurell

- Men när du går ut på sociala medier, oberoende om du skall ’’snappa’’ till dina vänner eller om du sätter ut det på Instagram, har du plötsligt pyttelite plats. Då måste du veta vad du vill att mottagaren skall göra, det är det viktiga.

Hjärta i stället för hjärna

Det gäller att försöka väcka en känsla. Om man tänker sig Instagram eller Facebook, vad får dig att stanna när du scrollar?

- Korta grejer som intresserar dig och en bra bild. Inte sju rader och "läs mera".

Tänk på det här: Vad är det du vill att folk ska göra, ska de dela, ska de gilla eller ska de kommentera? Och fundera på hur du lockar dem att göra det!

- Lika mycket jobb som ni har satt på att göra artikeln ska ni också lägga på att sprida den.

Har du en video på Instagram så har du 15 sekunder på dig - och det ska fungera utan ljud. Egentligen är det de tre första sekunderna som avgör ifall någon orkar tittat till slut.

Är det Facebook så har du ungefär två rader där uppe ovanför bilden på dig, kanske också en bild och rubrik.

När du jobbar med nyheter är du sällan först. Det är ganska sällan som det är ditt trumfkort. Men du måste kunna förklara saker på ett intressant sätt.― Gitte Laurell

Livet med de sociala medierna

Hur tror du att sociala medier har påverkat våra levnadssätt idag, om man jämför med för tio år sedan?

- Vi har tillgång till allting direkt. När du jobbar med nyheter är du sällan först. Det är ganska sällan som det är ditt trumfkort. Men du måste kunna förklara saker på ett intressant sätt.

- Jag tror att journalistiken är lika viktig men man måste hitta nya former.

Akta dig för att hamna i en nätbubbla

Vår värld har förändrats och nuförtiden är det urenkelt att hålla kontakt med mänskor. Det är urenkelt att nätverka via sociala medier.

- Det är också urenkelt att hamna i en bubbla där man bara umgås med sådana mänskor som tycker lika som en själv.

Om man hamnar i en sån här "bubbla" vad ska man göra för att få sina grejer att gå utanför den?

- Det är bra att göra grejer som du själv är intresserad av och brinner för men det är alltid viktigt att också sätta sig in i mottagarens roll, annars har du gjort den i onödan.

Hur viktigt tror du att det är att sätta en bra rubrik på sitt arbete?

- Superviktigt! En bra rubrik och en bra bild är det allra viktigaste.

Regler man måste följa

När du jobbar med nyheter så måste du bland annat beakta att har du rättigheter till de bilder du använder, framförallt om du fotar barn. Har du kollat med föräldrarna?

- När vi jobbar på Yle så har vi ganska strikta etiska regler för vad vi får göra. Och vi ska vara oberoende.

När man skriver saker och det är roligt att tagga någon eller att använda en "hashtag" så måste man fundera på var gränsen går mellan spridning och marknadsföring.

- Om du till exempel har talat med ett företag och du tycker att det här företaget är helt toppen så kan det bli en marknadsföringstext istället för en nyhet. Sådant måste du fundera på.

För att undvika att det blir marknadsföring kan man låta olika personer från liknande företag få komma till tals. Det är också viktigt att höra vad kunderna tycker.

Vad tycker du att är det bästa med sociala medier?

- Där kan vi prata med dem som följer oss och andra. Det är väldigt enkelt att diskutera med oss, kommentera, fråga, vi kan fråga publiken, publiken kan fråga oss. Vi gör saker tillsammans på sociala medier.

Genom sociala medier kan Svenska Yle också nå en publik som man inte kanske annars skulle ha en relation till.

Praoeleven Max Westerlund gjorde intervjun med Gitte Laurell.

Läs också

Nyhetsskolan

 • Nyhetsquiz: Presidentvalskampanj, corona och koma

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Yle Nyhetsskolan: Barn behöver få prata om skilsmässa

  Det här är en artikel om skilsmässa ur barnens synvinkel

  Vi är elever som just har gått ut åttan i Winellska skolan i Kyrkslätt och vi har skrivit den här artikeln både till föräldrar och barn som har genomgått skilsmässa och till föräldrar som funderar på att skilja sig. En skilsmässa är ofta tragisk för alla i familjen och därför är det bra att söka hjälp och prata med någon expert.

 • Sju frågor du ska ställa för att veta om en nyhet är sann eller falsk

  Börja med frågorna vad, hur, varför, var och när?

  Medieanvändningen har förändrats på grund av nätet. Tyvärr kryllar det av lögner och det är lätt att manipulera människor som inte kan skilja på sant och falskt. Det är på vars och ens eget ansvar att vara källkritisk. Trovärdig media och läskunniga väljare hör till fundamenten för vår demokrati.

 • Yle Nyhetsskolan: Nätmobbning är ett allt större problem och kan få allvarliga konsekvenser

  Att utsättas för nätmobbning kan leda till depression.

  Nätmobbning har varit ett problem redan en längre tid. Mobbningen påverkar många människor och problemet blir bara värre. Vi som har skrivit artikeln heter Neea Asumaniemi och Laura Fagerström och vi har undersökt fenomenet nätmobbning bland ungdomar och intervjuat psykologen Jenny Selenius om hur nätmobbning påverkar unga.

 • Yle Nyhetsskolan: Alla unga skulle må bra av att ha en hobby - men alla har inte råd med det

  Det behövs fler kostnadsfria hobbyer för ungdomar.

  Har du någonsin tänkt på varför vissa ungdomar inte tränar? Beror det på deras inställning eller finns det andra orsaker? Föreställ dig att du inte har möjlighet till en hobby för att du inte har råd med det. Åttondeklassister i Winellska högstadieskolan i Kyrkslätt har undersökt hobbyläget för ungdomar i sin egen region.

 • Yle Nyhetsskolan: Varje år är det allt yngre personer som använder rusmedel, polisen får anmälningar om 11-12 åringar som använder droger

  Droger påverkar negativt på ungas vardag

  Åttondeklassister i Winellska skolan har undersökt rusmedelansväningen i Kyrkslätt med omnejd: Allt yngre barn använder rusmedel. En del kommer till skolan med en fimp i handen eller snus under läppen. Gatorna är fulla med gamla tobaksfimpar, använda sprutor och ölburkar. För att förebygga rusmedelsanvändning behövs samarbete mellan unga, deras föräldrar, olika myndigheter och socialarbetare.

 • Yle Nyhetsskolan: Trots att konsumtionen av havremjölk ökar är komjölken fortfarande populärast bland familjerna i Kyrkslätt

  Vi funderar på om havremjölk är bättre för miljön än komjölk

  Allt fler vill stoppa klimatförändringen genom att äta mindre kött eller byta ut köttet till veganska köttersättare. Allt fler har också börjat dricka havremjölk istället för komjölk. Vi som har skrivit den här artikeln heter Lucas Riihinen och Axel Köhler och vi önskar att fler skulle övergå till havremjölk med tanke på miljön, men när vi undersökte om familjerna i vår näromgivning har ersatt komjölken med havremjölk, visade det sig att komjölken fortfarande är populär.

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.