Hoppa till huvudinnehåll

Ingen bäddavdelning på Kyrkslätt nya vårdcentral

Hälsocentralen i Kyrkslätt centrum
Vårdcentralen i centrum av Kyrkslätt ska rivas, och en ny vårdcentral byggas i Åängen. Hälsocentralen i Kyrkslätt centrum Bild: Yle/Helena von Alfthan kyrkslätt hälsocentral

Det blir ingen bäddavdelning på den nya vårdcentralen som planeras i Åängen i Kyrkslätt. Kommunfullmäktige bestämde på måndag att slopa bäddavdelningen.

- På vår bäddavdelning i Kyrkslätt är 80 procent av patienterna sådana som inte alls borde vara på en bäddavdelning. Vi måste börja utveckla äldreomsorgen i Kyrkslätt, säger fullmäktigeledamot Anna Aintila (SFP).

De äldre som behöver vård ska enligt Aintila hellre bo på ett stödboende än ligga på en bäddavdelning på vårdcentralen. Anna Aintila jobbar som tandläkare på kommunen.

Den nuvarande bäddavdelningen fortsätter tillsvidare

Fullmäktige godkände Anna Aintilas tilläggskläm om att den nuvarande bäddavdelningen ska finnas kvar tills det finns tillräckligt med stödboende för äldre i Kyrkslätt.

Vårdcentralen i Kyrkslätt centrum där bäddavdelningen finns idag ska rivas så fort den nya vårdcentralen står färdig. Byggnaden är i dåligt skick.

Missnöje bland Kyrkslättbor

Många Kyrkslättbor har protesterat mot att den nya vårdcentralen inte får någon bäddavdelning. En adress som finns på webben har samlat in 1066 underskrifter. De som undertecknat adressen vill att det ska finnas en bäddavdelning på den nya vårdcentralen i Åängen.

kyrkslätt hälsocentral
Många äldre människor får vård på bäddavdelningen i Kyrkslätt centrum. kyrkslätt hälsocentral Bild: YLE/Anneli Nylund kyrkslätt hälsostation

Socialdemokraternas fullmäktigeledamot Mikael Gerkman röstade för att vårdcentralen ska få 40 bäddplatser.

- Jag tycker att vi borde försöka få så mycket service som möjligt i Kyrkslätt centrum. Om man har service för det med sig andra saker också. Inte är det långt till Esbo om man har bil men det skulle kännas bra att kunna erbjuda så mycket service som möjligt i kommunen, säger Mikael Gerkman (SDP).

Bäddplatserna ska finnas i Esbo nära specialsjukvården

Kyrkslätt förhandlar med Esbo om att Kyrkslättpatienter ska få plats på det nya rehabiliteringssjukhuset som byggs bredvid Jorvs sjukhus.

SFP:s fullmäktigeledamot Anna Aintila påpekar att det är mer ändamålsenligt om bäddplatserna finns i Esbo, då behöver patienterna inte slussas i ambulans mellan Esbo och Kyrkslätt.

- Jag har följt med vårdreformen i flera år och vet vad det innebär för kommunen. Primarvården och specialsjukvården ska vara nära varandra, säger fullmäktigeledamot Anna Aintila (SFP).

Esbo sjukhus
I Esbo byggs ett nytt rehabiliteringssjukhus bredvid Jorvs sjukhus. Här ska Kyrkslättborna få sin sjukvård i framtiden. Esbo sjukhus Bild: Yle / Ted Urho esbo sjukhus

Socialdemokraternas Mikael Gerkman är missnöjd med att kommunen inte slagit fast ett ramavtal med Esbo stad om köpet av sjukhustjänster. Men han konstaterar att det ändå var bra att Kyrkslätt kunde fatta ett beslut om bäddplatserna så bygget av den nya vårdcentralen kan köra igång.

- Vi kan leva med det här beslutet, huvudsaken är att något blir gjort, säger Mikael Gerkman (SDP).

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen