Hoppa till huvudinnehåll

Nickby får ett eget konstprogram

Statyer av morötter som sticker upp ur marken inuti en rondell.
En ny rondell kommer att byggas i Nickby. Statyer av morötter som sticker upp ur marken inuti en rondell. Bild: Yle/Hanna Sjöström Nickby,rondell

Fler offentliga konstverk och mera evenemang och händelser blir det i Nickby, Sibbo, i framtiden. Det här tack vare ett unikt konstprogram för tätorten.

Åtminstone en ny rondell vid Östanåparken, med konstverk utplacerade i centrum, får Nickbyborna ha åsikter om nästa år då konstprogrammet börjar bära frukt. Dessutom kommer också ett konstverk med anknytning till vatten att se dagens ljus nästa år i Nickby.

- Vi har också andra planer på gång för konstprogrammet nästa år, men de är ännu hemliga planer, säger kultur- och fritidschefen Anne Laitinen.

Hon är glad över att konstprogrammet nu får alla kommunala sektorer i Sibbo att samarbeta kring konst och kultur.

- Vi funderar nu tillsammans över sektorgränserna på hur kulturen bäst kan integreras i Nickbymiljön.

Med om programmet är både planläggningen och den tekniska sektorn.

Ljusinstallation i samband med kulturkorridoren i Nickby. Bild: Yle/Carmela Walder topeliussalens park

Utomstående finansiering

Med hjälp av en nu finansieringsmodell har Sibbo råd med att satsa på Nickby. Omkring hälften av kostnaderna samlas in av de byggföretag som bygger nytt i Sibbo Ådal.

- Enligt modellen betalar byggherrarna en avgift på 3€ per kvadratmeter till konstprogrammet. Pengarna används sedan till att köpa in konst till det nya området.

Att utforma konstprogrammet för Nickby har tagit ett år att göra. Stiftelsen för miljökonst står som samarbetspartner.

- Konstprogrammet är ett pilotprojekt, som vi genomför tillsammans. Vi har en arbetsgrupp som kommer att styra och ställa, säger Laitinen.

- Nickby är ett spännande mångfasetterat område. När orten växer, så funderar vi nu på var mänskor kan träffas, kan sitta ner en stund eller ta sig över ån.

Kommunstyrelsen godkände konstprogrammet på sitt möte på tisdagen.

Läs också