Hoppa till huvudinnehåll

Nu får studerande bo längre i HOAS-bostäder

Studentbostäder i Helsingfors
Studentbostäder i Helsingfors Bild: Yle leva

Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse HOAS förnyar sina regler i början av december. Studerandena ska få bo längre i sina bostäder och vem som helst ska få bo i en etta.

Tidigare har ettorna bara delats ut till studerande som varit i slutskedet av sina studier. Men från och med december kan alla som avlägger en grundläggande examen ansöka om att få bo ensamma.

Dessutom får också de som studerar i kranskommunerna ansöka om en bostad från HOAS, men studerande i huvudstadsregionen kommer också i fortsättningen att ha förtur till bostäderna.

Får bo i HOAS-bostad under hela studietiden

Tiden som studerandena får bo i HOAS-bostäderna kommer också att förlängas. Hittills har man fått bo i de mest populära bostäderna i högst tre år. Nu kommer man att få bo där under hela studietiden.

Målet är att erbjuda studerandena ett hem för hela studietiden. Därför vill vi luckra upp begränsningarna.― Liisa Länsiluoto, HOAS

Tiden under vilken man får bo i en etta kommer fortfarande att begränsas, men då man tidigare har fått bo i en etta i två år, kommer man nu att få bo där i fem år.

- Målet är att erbjuda studerandena ett hem för hela studietiden. Därför vill vi luckra upp begränsningarna, säger Liisa Länsiluoto, kund- och kommunikationschef på HOAS.

Text: Ilona Turtola

Översättning: Mira Myllyniemi

Läs också