Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollen vinnare på Wembley – England och Frankrike stod enade

Frankrikes och Englands fotbollstrupper stod sida vid sida inför avspark i landskampen på Wembley.
Frankrikes och Englands fotbollstrupper sida vid sida inför avspark i landskampen på Wembley. Frankrikes och Englands fotbollstrupper stod sida vid sida inför avspark i landskampen på Wembley. Bild: EPA frankrikes fotbollslandslag

Londonpubliken sjöng Marseljäsen för full hals, engelska fans viftade med franska flaggor och spelarna stod sida vid sida under en tyst minut. Det mest anmärkningsvärda med träningslandskampen England–Frankrike var att den över huvud taget spelades.

Bara fyra dagar efter terrorattackerna i Paris spelade det franska fotbollslandslaget på nytt.

Det trots att lagets föregående match hemma mot Tyskland i fredags varit föremål för attackerna. I veckans ställdes också såväl Belgien–Spanien som Tyskland–Holland in på grund av terrorhot.

Men på Wembley i London genomfördes matchen mellan England och Frankrike, uttryckligen som en manifestation mot terrorismen.

"En gripande tillställning"

Scenerna före avspark var rörande. De engelska supportrarna hyllade Frankrike och den franska nationalsången har sällan ljudit lika stark på engelsk mark, med 70.000 sångare på läktarplats.

Spelarna från de bägge trupperna stod blandade tillsammans under den tysta minuten, och många av spelarna var synligt skakade inför avspark.

– Det var en gripande tillställning. Det var allt jag hade hoppats att det skulle vara, sammanfattade Englands förbundskapten Roy Hodgson.

Stark engelsk insats

Att Frankrike hade svårt att prestera på topp var inte så konstigt, men England gjorde en stark insats också på plan.

Tottenhams 19-åring Dele Alli stod för en strålande landslagsdebut och ledde England till en seger med 2–0.

Alli förde upp England i ledning med ett snyggt öppningsmål efter att han först själv vunnit boll. Också det engelska 2–0-målet, inprickat av Wayne Rooney, kom som en följd av Allis starka närkampsspel.

– Det var en svår kväll för alla, speciellt för den franska truppen. Men jag tycker att båda lagen hanterade situationen väldigt bra. Fansen var lysande, sade Rooney till BBC.

"Handlade om solidaritet"

– Vi saknade aggressivitet och koncentration. Det handlade mer om solidaritet. Livet går vidare och vi måste göra det också, sammanfattade Frankrikes målvakt Hugo Lloris.

I andra halvlek blev också den franska mittfältaren Lassana Diarra inbytt. Hans kusin dödades i fredagens attacker och Diarra hyllades av publiken med en stående ovation.

I slutminuterna stämde den franska klacken på nytt upp i en version av Marseljäsen. Den engelska publiken lyssnade och svarade sedan med nya ovationer.