Hoppa till huvudinnehåll

Säpo: En man anhållen för förberedelse av terrorbrott

Säkerhetspolisen.
Säkerhetspolisen. Bild: Säkerhetspolisen säpo

Den svenska säkerhetspolisen höjer hotnivån.

Säpo bedömer att risken för terrorism riktad mot Sverige har ökat, och hotnivån höjs därför från 3 till 4 på den femgradiga skalan. Bakom höjningen finns konkret information, enligt Säpo, men vad det är för information går Säpo inte ut med.

En man anhållen i sin frånvaro

- Vi har konkret underrättelseinformation om förberedelse för terroristbrott i Sverige, sade chefen för Säkerhetspolisen Anders Thornberg vid en presskonferens på onsdag kväll. Informationen ska nu öppnas och analyseras.

- Vi går inte in på detaljer för att inte utsätta någon för risk eller äventyra utredningarna. Enligt vår information finns ingen koppling till händelserna i Frankrike, sade Thornberg.

Thornberg berättade också att en man är anhållen i sin frånvaro misstänkt för förberedelse till terrorbrott, men några detaljer om mannen ges inte ut.

"Var vaksam"

Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning säger att polisen ökar sin närvaro framförallt på offentliga platser där det rör sig mycket folk. Löfving uppmanar ändå medborgarna att leva som vanligt men man ska vara mera vaksam.

Hotnivå fyra innebär att sannolikheten att aktörer och förmåga att genomföra attentat är hög, enligt Dagens Nyheter.

Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten jagar Säpo en irakisk man med IS-sympatier som ska ha rest in i Sverige från Tyskland.

Som strategiska skäl till höjningen av hotnivån anger Säpo bland annat att terrororganisationen Islamiska Staten har uppmanat till attentat i Europa, och att Sverige har ett stort antal personer som har återvänt efter att ha deltagit i strider i Syrien och Irak.

Hoppa över Twitterpostning

Finland uppgraderar inte

Kommunikationschefen vid Skyddspolisen i Finland, Jyri Rantala säger att det inte är nödvändigt att uppgradera säkerhetsnivån i Finland.

Den nya uppskattningen av hot som Säpo har gjort i Sverige grundar sig tydligen på samma element som den lägesbedömning som gjordes i Finland för några veckor sedan.

Jyri Rantala.
Jyri Rantala Jyri Rantala. jyri rantala

Det har inte kommit fram att läget i Frankrike har någon anknytning till Finland.

Rantala påminner också om att ett stort antal svenskar har rest till konfliktområden och har kommit tillbaka därifrån.

Den uppgradering som gjordes i Finland för två veckor sedan tog egentligen redan i beaktande den senaste tidens händelser i Europa, säger Rantala.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes