Hoppa till huvudinnehåll

Tysk flyktingdebatt: ”Paris ändrar allt”

Flyktingar i Erding, Tyskland
Asylsökande i Erding, Tyskland Flyktingar i Erding, Tyskland Bild: EPA/ ARMIN WEIGEL asylsökande

Sedan terrorattackerna i Paris har också den tyska flyktingdebatten fått nya dimensioner. Tyskland är det land i Europa som hittills har tagit emot flyktingar, men nu tycker en del politiker att det får räcka och att gränserna eventuellt borde stängas.

”Paris ändrar allt”, så kommenterade den bayerske finansministern Markus Söder terrorn i Paris bara några timmar efter dåden. Enligt Söder kan man inte tillåta illegal och okontrollerad invandring till Tyskland.

Markus Söder, finansiminister i Bayern
Markus Söder, finansminister i Bayern Markus Söder, finansiminister i Bayern Bild: EPA/ SVEN HOPPE markus söder

– Och därför borde man överväga att stänga gränserna. Att utgå från att det bland flyktingarna inte finns möjliga terrorister är bara naivt, säger Söder en dag senare till tidningen Die Welt.

Den bayerske regeringschefen Horst Seehofer, själv en hård kritiker av förbundskansler Angela Merkels flyktingpolitik, vill ändå tona ner Söders uttalanden.

– Vi får inte blanda ihop flyktingfrågan och hur vi tänker bekämpa terrorismen, säger Seehofer till rundradiobolaget ARD.

”Söder lockar fler flyktingar”

– Markus Söder har såtillvida rätt att ”Paris ändrar allt”, men inte på det sätt han menar. Att stänga gränserna är ingen lösning, men i stället är det nu kanske möjligt att försöka göra något för att få ett slut på kriget, säger Alexander Thal på den bayerska flyktingrådgivningen.

– Så länge kriget i Syrien fortsätter kommer också flyktingarna att fortsätta komma till Tyskland och Europa.

Uttalanden, som det av Markus Söder leder enligt Thal till helt fel resultat. Att det kommer fler flyktingar i stället för färre.

– Många blir rädda för att portarna till Europa stängs helt och hållet. Det såg vi i Ungern. Efter vad som hände där gav sig också de iväg som kanske annars skulle ha stannat kvar i flyktinglägren.

Bayrare med makt

I Tyskland har Bayern hamnat i händelsernas centrum på grund av att det är hit största delen av flyktingarna först kommer då de reser över Balkan och Österrike.

Sedan förbundskansler Angela Merkel öppnade gränserna för flyktingar från Syrien har hennes partikamrater i Bayern motarbetat hennes flyktingpolitik.

Det här har man dessutom gjort rätt framgångsrikt. Under de senaste veckorna och månaderna har den tyska regeringen gradvis skärpt, eller åtminstone försökt skärpa flyktingpolitiken.

Man vill till exempel erbjuda syriska flyktingar endast så kallat subsidiärt skydd, vilket bland annat sätter stopp för återförening av familjer. Dessutom vill man försnabba asylprocessen och utvisningarna ur landet.

De bayerska kristdemokraternas nästa krav är nu att slå fast övre gränser för hur många flyktingar man tar emot. Ett krav som man sannolikt kommer att nå genom utpressning, tror Thal.

– Man sitter med en trumf på hand och den utnyttjar man skoningslöst. I Tyskland delas flyktingarna upp mellan delstaterna utgående från ett kvotsystem. Bayern har för tillfället dubbelt fler flyktingar än vad man egentligen borde ha, medan en del delstater knappt har tagit emot några alls.

– Då många inte heller vill ta emot fler flyktingar, räcker det från bayersk sida att hota med några specialtransporter för att man ska få stöd för sin politik fortsätter Alexander Thal.

”Oron är berättigad”

På den bayerska flyktingrådgivningen genomlever man bråda tider. Där man tidigare har kunnat diskutera över saker klagar man nu över en situation där politiker vägrar lyssna.

– Man kan för tillfället inte sätta sig ner och föra en saklig diskussion över det som kallas för en flyktingkris.

– Vi väljer att inte överhuvudtaget tala om en flyktingkris. Det är bara för mänskorna som flyr som det handlar om en kris. För oss i Europa handlar det endast om ett totalt organisationskaos där länder stänger gränser och skuffar flyktingar vidare över sina gränser.

Också inom Tyskland verkar det vara kaos som råder. Så tvingades den tyska regeringen i förra veckan medge att man inta har några exakta siffror på hur många flyktingar som befinner sig i landet.

Att en stor del av den tyska befolkningen oroar sig över situationen har Alexander Thal därför full förståelse för.

– Det är klart man kan och får vara oroad. I Tyskland räknar vi med upp till en miljon flyktingar bara i år och samtidigt har vi en regering som inte tycks klara av att fatta beslut gällande de viktigaste frågorna. Det vill säga hur man ska sköta språkutbildningen, få fram bostäder och integrera folk på arbetsmarknaden.

– Om regeringen inte lyckas presentera ett koncept för hur det här ska gå till är det förstås helt naturligt att folk frågar sig hur det här kommer att sluta, säger Alexander Thal.