Hoppa till huvudinnehåll

Konflikten förs vidare till nästa generation genom skolan

Allt börjar med skolan
Allt börjar med skolan Bild: Iliade & Films allt börjar med skolan

Hur lär det palestinska och israeliska (arabiska och judiska) utbildningssystemet sina ungdomar om nationernas historia?

I dokumentären Allt börjar med skolan får vi följa en rad lärare och deras elever under ett helt läsår. Via skolan förs synen på konflikten i området vidare till nästa generation.

Skolsystemen har olika synsätt på historien och eftersom skolorna är placerade i områden som direkt påverkas av konflikten, bland annat i Jerusalem, Nablus och Ramallah, får undervisningen stor inverkan.

Att undervisa om exempelvis förintelsen, Nakba, bosättningar, historiskt arv och flyktingströmmar är utmanande under en pågående konflikt. Både det man säger och det som lämnas osagt får betydelse. Lärarna måste ta ställning till om man skall undervisa det som står i böckerna eller framföra sin egen åsikt och även elevernas inställning i olika frågor inverkar.

Utöver vardagen i och kring klassrummet får vi också följa med under nationella högtider och på studieresor.

Historieundervisningen är och förblir ett ämne med tolkningar och urval. Aldrig blir det mer påtagligt än under en pågående konflikt som både lärare och elever känner av i sitt dagliga liv. Frågan är om skolan blir en motor för fred eller en institution där konflikten kan upprätthållas?

Dok: Allt börjar med skolan (This is my land, Israel 2014)
Yle Fem torsdag 19.11.2015 kl. 22.00
30 dagar på Arenan

Regi: Tamara Erde

Nyligen publicerat - Yle Fem