Hoppa till huvudinnehåll

Pyttisbor och kommunen välkomnar flyktingar

Änder äter utanför hotell Mäntyniemi i Pyttis
Uppemot 150 asylsökande kan komma att bo på havshotellet Mäntyniemi i Mogenpört i Pyttis. Änder äter utanför hotell Mäntyniemi i Pyttis Bild: Yle/Carmela Walder sea hotel mäntyniemi

Både invånare på Mogenpört och kommunen välkomnar flyktingarna till Pyttis, men de har inte ännu aktivt funderat på hur man kunde hjälpa till med de asylsökande på hotellet Mäntyniemi.

Kommunen informerades först efter det att beslutet om att öppna en flyktingförläggning vid hotellet Mäntyniemi i Mogenpört redan var taget.

- Tidigare var det kutym att Migrationsverket tog reda på kommunens åsikt beträffande till exempel etablering av en flyktingförläggning på kommunens mark. Nu när situationen blivit den, att asylsökandena ökar i snabb takt, så frågar de inte längre utan etablerar förläggningar enligt tillgång och utbud på lämpliga fastigheter. Så länge det handlar om asylsökanden, är kommunens roll med andra ord ganska liten, säger kommundirektören i Pyttis Olli Nuuttila.

Utbildning en skyldighet

Kommunen har visserligen skyldigheter närmast då det kommer till barn och ungdom under 15 år.

- Vår skyldighet är att se till att barnen får utbildning. Det här kostar inte egentligen kommunen någonting. Det är staten som betalar. Dagvård är vi inte förpliktigade att arrangera, säger Nuuttila.

Cirka 30 procent av de asylsökande får uppehållstillstånd i Finland och först då utökas deras rättigheter och skyldigheter. Då förändras också kommunens roll. Före det sker allt förutom utbildningen på frivillig väg.

olli nuuttila - kommundirektör i pyttis
Kommundirektör Olli Nuuttila olli nuuttila - kommundirektör i pyttis Bild: YLE/Stefan Härus kommundirektören i pyttis

- Vi har visserligen funderat på att arrangera program av något slag i synnerhet som det finns en hel del barn på flyktingförläggningen på Mogenpört. Här är förstås den tredje sektorns roll central. Vi har varit i kontakt med Kotouma, som ansvarar för förläggningen. Hittills har vi inte kommit fram till något konkret eftersom allt har skett i så snabb takt, säger Nuuttila.

Avvaktande församling

Till den tredje sektorn räknas bland annat församlingen. Vid Pyttis församling är situationen ännu så ny att man inte har funderat på om församlingen borde engagera sig eller inte.

- Vi har nog besökt flyktingförläggningen på hotellet och vi kommer att fortsätta med det. Verksamheten har ju just kört igång, så vi har inte ännu hunnit ta ställning till hur mycket vi borde vara med på ett hörn för att hjälpa. Vi kartlägger situationen som bäst, säger tf kyrkoherde Tapio Suontakanen vid Pyttis församling.

Positiv inställning hos lokala föreningar

Inte heller har de registrerade föreningarna Mogenpört ös byaförening eller Skärgårdens vänner i Pyttis funderat på hur de skulle kunna dra sitt strå till stacken.

- Jag har inte hört att någon här på Mogenpört skulle vara onöjd med att hotellet blev flyktingförläggning, säger Brita Marttinen, ordförande för Mogenpört ös Byaförening, som inte tillsvidare funderat över varken om eller hur föreningen kunde engagera sig.

Samma sak gäller för Skärgårdens vänner i Pyttis.

- Nog är det väl så att vi måste fundera på vad som kunde göras - kanske arrangera någon form av evenemang i vårt föreningshus Moborg, men allt det här ligger ännu på framtiden, säger föreingens vicesekreterare Pia Gango.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland